Băsescu susține că "restanțele parlamentare" trebuie rezolvate înainte de noua misiune a CE

basescu
basescu

Pe

Traian Băsescu a subliniat că "restanţele parlamentare" trebuie să fie "o prioritate zero" a noului Parlament, deoarece raportul MCV este important pentru aderarea României la spaţiul Schengen, subiect ce se va discuta la Consiliul JAI din martie. Președintele a denumit "restanțele parlamentare" ca fiind cele referitoare la problema de acum doi ani, când în raport se stipula că Parlamentul s-a opus anchetării unor politicieni pe care Parchetul voia să-i ancheteze, nu să îi aresteze. Acest punct este cel pe care președintele dorește ca viitorul Parlament să-l aibă  în vedere "ca o prioritate zero", dincolo de validarea Guvernului. Traian Băsescu a adăugat că este important modul în care "abordăm politicului", pentru ca Schengen să fie un succes.

Totodată, președintele a menţionat faptul că există ţări în UE care au suspectat permanent "lipsa de apetit a clasei politice din România pentru libertatea justiţiei", şi cărora nu le trebuie dată ocazia să amâne, încă o dată, decizia privind aderarea României la Schengen.

Traian Băsescu a arătat că aderarea României la spaţiul Schengen este un obiectiv de interes naţional şi nu trebuie să fie afectat de interesele de partid. De asemenea, președintele i-a informat pe reprezentanţii partidelor că la Consiliul European de săptămâna trecută a fost menţionată, în anexa concluziilor, o solicitare adresată Consiliului JAI ca la reuniunea din martie să analizeze luarea unei decizii privind intrarea României şi Bulgariei în Schengen.

Comisia Europeană a arătat în raportul MCV din 18 iulie că următorul raport ar fi trebuit prezentat până la sfârşitul acestui an. După alegerile legislative din 9 decembrie, un oficial al Comisiei a arătat că raportul MCV va acorda importanţă etapei următoare alegerilor, iar momentul publicării acestuia va fi decis de către Comisia Europeană în funcţie de evoluţiile post-alegeri.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel