Coronavirus - COVID 19
România în stare de urgență
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642
sau la adresa de e-mail [email protected]

Băsescu: MAI, singura instituție care dă cifra exactă a populației din România

DCNews Team / 31 iul 2012 / 17:39
basescu
basescu

Președintele suspendat Traian Băsescu a precizat, marți, în legătură cu declarația liberalului Varujan Vosganian privind modul în care CCR ar trebui să își întemeieze decizia de validare a referendumului, că Ministerul Administrației și Internelor este singura instituție care are evidența exactă la zi a populației cu drept de vot din România.

"Ce este în străinătate se ia din declarațiile de la vecini sau nu se ia de la nimeni. Al doilea aspect este legat de moment. Vă aduceți aminte când s-a făcut recensământul? De pe 2 februarie anul trecut câte decese au fost și câte intrări în vârsta majoratului? Institutul Național de Statistică are o poză pentru momentul 2 februarie. Singura instituție care are evidența populației majore din România la zi este Ministerul Administrației și Internelor pentru că acolo se operează decesele, nașterile, împlinirea vârstei de 18 ani. Luați și voi spre exemplu cifra dată pentru alegerile din 2009, pentru alegerile locale din 2012, pentru acest referendum - există variații de câteva mii sau zeci de mii. Nu există altă insitutiție care să dea României cifra exactă a populației decât MAI," a precizat Traian Băsescu în fața sediului său de campanie, citează HotNews.

La întrebarea jurnaliștilor dacă reprezentanții USL au vreo șansă, Traian Băsescu a evitat diplomatic răspunsul, susținând că el nu se poate pronunța asupra deciziei judecătorilor. USL a susținut, marți, prin vocea liberalului Varujan Vosganian, că CC trebuie să-şi fundamenteze decizia privind referendumul pe un cvorum care armonizează datele INS cu datele MAI, apreciind că o hotărâre a CC bazată pe un cvorum excesiv, respectiv pe “România ipotetică”, şi nu pe “România reală”, va adânci criza politică. “Curtea Constituţională trebuie să-şi dea decizia cu referire la cvorumul indicat de lege în condiţiile în care acest cvorum trebuie să armonizeze datele INS, datele pe care le deţine MAI privind persoanele care şi-au pierdut temporar dreptul de vot din cauza buletinelor care nu au fost reînnointe, care trebuie pus de acord cu deciziile instanţelor judecătoreşti privind pierderea capacităţii de vot pentru diferite categorii, fie care au pierdut dreptul de a vota în urma sentinţelor judecătoreşti, fie persoane care nu au capacitatea acestui exerciţiu de voinţă”, a argumentat vicepreședintele PNL Varujan Vosganian, menționând că, în opinia reprezentanților USL, judecătorii CC ar trebui să decidă numai după ce armonizează toate informațiile. “Orice decizie dată în baza unei Românii ipotetice, statistice, care nu e în corcondanţă cu România reală, ar putea duce la o concluzie riscantă pentru societatea românească, în care România reală să nu se simtă reprezentată prin datele care întemeiază această decizie”, a arătat Varujan Vosganian.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


dcn.n-nxt.25