Arhiepiscopia Târgoviștei, precizări referitoare la situația din parohia "Sfântului Nifon". Credincioșii, voit dezinformați

Parohia "Sfântul Nifon"
Parohia "Sfântul Nifon"

O situație conflictuală izbucnită în cadrul parohiei "Sfântului Nifon" din Târgoviște a determinat ca Arhiepiscopia să facă o serie de precizări.

Urmare materialului publicat pe un site local și pe pagina sa de Facebook în data de 24 octombrie 2021, intitulat „Scandal la Biserica Sârbilor din municipiul Târgoviște”, potrivit căruia „Arhiepiscopia Târgoviștei a decis ca preoții Ștefănescu Ion și Tudorache Culiță să fie transferați” de la parohia menționată, facem următoarele precizări, precizează Arhiepiscopia Târgoviștei într-un comunicat:

"1. Presupusul transfer al preotului paroh Ștefănescu Ion nu este adevărat, credincioșii fiind în mod tendențios induși în eroare de preotul Tudorache Culiță, în cadrul predicii din ziua menționată mai sus, conform declarațiilor preoților co-slujitori.

2. Constatându-se necesitatea impulsionării activității pastoral-misionare, sociale, liturgice, culturale, educaționale și administrativ-gospodărești la parohia „Sf. Nifon”, încă din anul 2016, cei trei preoți ai parohiei au fost convocați în fața Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, în repetate rânduri. Ulterior, s-a constatat că în această perioadă de timp preotul Tudorache Culiță, preot II la parohia menționată, s-a implicat foarte puțin în aceste activități, fiind ocupat și cu ajutarea fiului său în administrarea a trei pensiuni din Stațiunea Padina-Peștera (conform declarațiilor sale), coroborat cu faptul că a acumulat în perioada 5 iulie – 4 octombrie 2021, peste 90 de absențe de la programul administrativ-liturgic de la parohie, și a refuzat în mod constant să-și asume responsabilitățile transmise de Arhiepiscopia Târgoviștei (preluarea administrării pangarului etc.), deși a fost atenționat în scris în legătură cu obligațiile sale statutare și regulamentare bisericești. De asemenea, pentru că acesta a manifestat, spre deosebire de ceilalți doi preoți, o atitudine ostilă față de autoritatea bisericească, încălcând astfel, în mod repetat, dispozițiile autorității superioare bisericești, precum și obligațiile care derivă din slujirea clericală, s-a dispus judecarea cazului de către instanța de judecată bisericească, respectiv a Consistoriului eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

3. În ceea ce privește acuzațiile ce au fost menționate de către instanța bisericească, Pr. Tudorache Culiță și-a recunoscut vina pentru toate acuzațiile și a manifestat părere de rău atât în fața instanței de judecată, cât și în fața Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, precizând că își asumă consecințele ce derivă din acestea și afirmând că va face ascultare față de Chiriarhul său și nu va mai repeta abaterile săvârșite.

Pensiunea Gura de Rai din Cheile Coteanu - Padina, care ar fi administrată de fiul preotului Tudorache Culiță  Foto: Facebook

4. Având în vedere recunoașterea vinovăției și dorința de îndreptare pe care a manifestat-o preotul Tudorache Culiță în fața instanței de judecată, Consistoriul eparhial a aplicat o sancțiune mai puțin aspră: „mutarea disciplinară la o parohie de categorie inferioară”, iar ulterior, pentru că și-a recunoscut vina și în fața ierarhului său, precizând că va face ascultare pe viitor, Înaltpreasfinția Sa a manifestat bunăvoință față de acesta, acceptându-i cererea depusă la registratura Centrului eparhial, de a fi transferat, cu salariu integral de la Bugetul de Stat, la schitul „La Stejari”, schit nou înființat, ținând cont și de faptul că acesta se află aproape de domiciliul său.

Luând în considerare toate cele de mai sus, considerăm că enoriașii prezenți pe 24 octombrie la biserică au fost voit dezinformați de preotul Tudorache Culiță, omițând să spună tot adevărul menționat mai sus și facem, pe această cale, un apel la calm și la înțelegere a necesității implicării tuturor preoților slujitori ai parohiilor în buna desfășurare a activității pastoral misionare și a dezvoltării proiectelor social filantropice la nivelul comunității", precizează comunicatul Arhiepiscopiei Târgoviștei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel