Laura Codruța Kovesi nu este singura candidată sprijinită de Germania/PPE pentru o funcție importantă în administrația de la Bruxelles. Cazul bulgarului Tsevan Tsvetanov arată cum se trag sforile, pentru ocuparea unor poziții cheie cu executanți care pot întoarce acest serviciu, sau care sunt ușor de controlat.
Lipsa unor proceduri transparente, exact ca în situația numirii procurorului șef EPPO, lasă loc jocurilor de culise, transpartinice, cu negocieri în spatele ușilor închise și lovituri de forță la summiturile oficiale.
Numit ca reprezentant al PE în consiliul de administrație Europol, Tsevan Tsvetanov a primit un mandat de șase luni, în martie 2018. În loc să plece acasă la expirarea mandatului, în septembrie 2018, s-a declanșat o succesiune de manevre pentru menținerea sa abuzivă în post, pentru trei mandate a câte șase luni.
Intervenția României, care a cerut proceduri clare și aplicarea principiului rotației, a stricat jocurile celor ce conduc Parlamentul European. Reprezentanții parlamentelor naționale au cerut aplicarea principiului rotației (pe durata președinției fiecărui stat, acesta să trimită un reprezentant la Consiliul de Administrație al Europol), PE s-a opus, insistând cu îndârjire pentru eternizarea în funcție a lui Tsvetanov. Disputele s-au întins pe durata unui an, scenariul confruntării fiind pentru prima dată prezentat public de DCNews.
Finalul de etapă este unul ironic. Dacă ar fi câștigat Comisia LIBE și Parlamentul, ar fi avut o mare problemă de imagine, la fel ca dl. Claude Moraes, autorul unui joc ciudat în cazul Tsvetanov. Favoritul promovat cu atâta îndârjire a demisionat din Parlamentul bulgar, în urma unui scandal (acuzat de corupție după achiziționarea unui apartament la un preț sub cel al pieței, de la o firmă din Sofia implicată în același tip de afaceri cu alți trei oficiali bulgari).
Iată filmul evenimentelor în cazul Tsvetanov, reprezentant PE la Europol:
La reuniunea de la Sofia (martie 2018) a grupului mixt de control parlamentar specializat (JPSG), dl Tsevan Tsvetanov (șeful delegației bulgare la JPSG) a fost ales ca reprezentant al JPSG la reuniunile consiliului de administrație al Europol pentru un mandat de șase luni, pe perioada președinției bulgare, până la următoarea reuniune a grupului ce urma să aibă loc la Bruxelles.
La reuniunea JPSG de la Bruxelles (septembrie 2018), fără acorul sau informarea statelor membre în grup, s-a încercat în Troika (Bulgaria, Austria, România), de către cei de la Comisia LIBE, prelungirea abuzivă a mandatul dlui Tsvetanov pentru o perioadă de un an și jumătate.
Cum Austria a fost de acord ca pe durata președinției lor tot domnul Tsvetanov să rămână reprezentantul JPSG la reuniunile consiliului de administrație al Europol, România nu s-a opus, cu condiția ca, la următoarea reuniune a grupului, care va avea loc pe data de 24-25 februarie 2019 la București, să se decidă o procedură clară prin care fiecare țară, pe durata președinției rotative să își poată desemna propriul reprezentant.
În cea de-a doua zi de lucrări de la Bruxelles, s-a făcut o scurtă referire la decizia luată în Troika, în primele câteva minute ale reuniunii, fără însă a exista pe agenda respectivei întâlniri un punct disctinct dedicat acestui subiect. Mai mult, tentativa delegației cehe de a lua cuvântul pe acest subiect a fost ferm respinsă pe motiv că subiectul a fost epuizat odată cu informarea statelor asupra decizia luată.
Astfel, mandatul domnului Tsvetanov a fost prelungit până la 25 februarie 2019.
Ulterior reuniunii de la Bruxelles au fost avute mai multe întâlniri și discuții pe marginea acestui subiect, între partea română și reprezentanții LIBE, care în repetate rânduri și-au exprimat susținerea pentru varianta în care fiecare țară pe durate președinției proprii să desemneze reprezentantul din partea JPSG la Consiliul de Administrației al Europol.
Totodată, în invitațiile transmise delegațiilor, domnul Claude Moraes și-a asumat, prin semnătura, un paragraf care face trimitere expresă la procedura prin care să fie desemnat acest reprezentat.
Ultima astfel de întâlnire a fost la București, în data de 8 februarie, unde din nou domnul Moraes a dat asigurări că susține pe deplin varianta convenită și că aceasta urmează să fie implemnetată cu siguranță.
În data de 13 februarie, cei de la LIBE, ne-au transmis că, „din motive de continuitate", doresc să îl susțină pe domnul Tsvetanov pentru prelungirea mandatului.
În cadrul reuniunii de la București (24-25 februarie) a fost discutat acest subiect in două rânduri: în prima zi, în Troika, in camera (formată din România, Parlamentul European, Austria și Finlanda) și în întâlnirea plenara de a doua zi în cadrul panelului dedicat acestui subiect.
În cadrul Troicii, părerea delegațiilor parlamentelor naționale a fost în unanimitate în favoarea principiului rotației (ca pe durata președinției fiecărui stat, acesta să trimită un reprezentant la Consiliul de Administrație al Europol), iar Parlamentul European a susținut principiul continuității (în speță prelungirea mandatului domnului Tsvetanov).
În cadrul întâlnirii plenare de a doua zi, la panelul dedicat acestui subiect, nu s-a reușit obținerea consensului, în ciuda faptului că majoritatea delegațiilor se exprimaseră în favoarea principiului rotației.
Întrucât nu s-a reușit obținerea consensului, nu a fost desemnat niciun reprezentatnt la Consiliul de Administrației al Europol din partea Grupului de Control Parlamentar Specializat al Europol, însă cum reprezentanți legali ai Grupului în relația cu terții sunt Copreședinții, acești sunt de drept reprezentanții interimari ai Grupului, inclusiv la Consiliul de Administrației al Europol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu