Alex Coita, consilier onorific al premierului: Revin cu idei concrete. Vreau să contribui la aplicarea lor!

Alex Coita
Alex Coita

Politologul Alex Coita, despre care premierul Viorica Dăncilă a anunţat că este noul consilier onorific, decizie publicată în Monitorul Oficial, revine cu un mesaj pe Facebook. 

"Așa cum v-am promis, revin cu idei concrete de care cred că România are nevoie pentru a se dezvolta. Îmi doresc să contribui la aplicarea lor dintr-o poziție publică, fie că va fi aceea de consilier onorific al prim-ministrului sau altă platformă decizională.

Vă rog să rețineți că ceea ce veți citi nu este un program de guvernare. Nu este o platformă de candidat la președinție. Sunt doar câteva schițe de idei ale unui om cu o brumă de expertiză căruia îi pasă de țara asta.

VIZIUNE PENTRU ROMANIA ANULUI 2030

România este în prezent o țară cu grad mediu de dezvoltare. De la intrarea în UE, venitul pe cap de locuitor a crescut cu aproximativ 70%, dar gradul de convergență cu țările bogate a fost mult mai mic, în condițiile în care alergăm după „ținte în mișcare.”

Este clar că, dacă vrem să trăim ca în Vest, trebuie să rupem ritmul și să ne desprindem din pluton! Viziunea mea își propune ca într-un orizont de timp de 10 ani, România să facă saltul decisiv, de la un stat cu un grad de dezvoltare mediu spre clubul țărilor bogate.

Asta înseamnă să avem infrastructură, servicii publice, condiții de muncă și nivel de salarizare comparabile cu orice stat din vest. Niciun guvern nu poate reuși acest lucru de unul singur, ci doar în colaborare cu partenerii economici.

Dintre aceștia, consider că cele mai importante categorii sunt: 

1) Reprezentanții capitalului autohton

2) Investitorii strategici

Însă, pentru a ajunge acolo unde ne dorim, România trebuie să schimbe paradigma de dezvoltare. Trebuie să trecem de la modelul conflictual la cel consensual. Altfel spus, trebuie să înțelegem că putem reuși doar dacă tragem toți la aceeași căruță", a scris Alex Coita pe pagina sa de Facebook. 

Nimic nu se schimbă peste noapte 

"Mai trebuie să trecem de la gândirea pe termen scurt, heirupistă, la conturarea și implementarea metodică și riguroasă a unei viziuni pe termen lung. Nu se mai poate să schimbăm peste noapte legi și reglementări în funcție de cine este la guvernare.

Pentru a trece la fapte, propun două inițiative concrete care, dacă vor fi puse în practică, au șansa de a schimba fața acestei țări în următorii 10 ani.

Printr-un nou contract între guvernanți și mediul de afaceri, România poate deveni un pol de atracție pentru statele din toată regiunea și nu numai. Iar românii au șansa să atingă un nivel de trai și de oportunități comparabil cu statele dezvoltate din Occident", a mai scris politologul. 

Alex Coita a fost anunţat ca viitor consilier onorific al premierului Dăncilă în urmă cu o săptămână. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel