ALDE propune pactul de guvernare

ALDE propune pactul pentru guvernare. Călin Popescu Tăriceanu a declarat în cadrul întâlnirii Ligii Aleșilor Locali din ALDE că propune lansarea unui acord între toate forțele ”care susţin democraţia şi respectarea voinţei românilor”.

”Pentru a opri deteriorarea regimului democratic şi a restaura pe deplin funcţionarea constituţională a democraţiei reprezentative propun ca ALDE să lanseze un acord ce va fi semnat de toate forţele care susţin democraţia şi respectarea voinţei românilor. Partidele semnatare cad de acord asupra următoarelor principii şi urmeză să se angajeaze în acţiunea lor viitoare, după cum urmează:

1. După alegerile din 11 decembrie, Guvernul va fi format în Parlament şi cu precădere, din parlamentari, pentru că au capacitatea democratică de a conduce politica internă şi externă a ţării şi de a administra treburile politice doar oamenii politici care au stat în faţa cetăţenilor pentru a le cere în mod transparent votul de încredere. Doar ei sunt cu adevărat răspunzători în faţa cetăţenilor pentru actele lor. Niciun ministru nu-şi poate exercita legitim mandatul în afara controlului cetăţenesc şi a responsabilităţii politice pe care acest control o implică. Dincolo de orice competenţă profesională, aşa-zisa „independenţă politică" este sinonimă cu iresponsabilitatea.

2. Articolul 103 (1) din Constituţie nu poate fi înţeles în cheie democratică decât în sensul în care partidul care a obţinut majoritatea absolută ori partidele care formează împreună majoritatea absolută printr-o alianţă explicită şi publică preelectorală sau postelectorală, vor recomanda preşedintelui României candidatul pentru funcţia de prim-ministru. Orice desemnare arbitrară a unui candidat din afara Parlamentului sau din rândurile unui partid parlamentar ce nu poate proba o majoritate absolută în momentul consultărilor pentru formarea guvernului, va fi considerată neconstituţională şi va fi tratată ca atare.

3. Nu vor fi încheiate alianţe preelectorale sau postelectorale şi, după exemplul Parlamentului European, va fi exclusă orice formă de colaborare parlamentară cu partide antisistem, de factură populistă, care au denigrat programatic instituţiile democratice naţionale (mă refer la Parlament, partide) şi au promovat sistematic neîncrederea în clasa politică, în reprezentanţii aleşi ai naţiunii şi ai comunităţilor locale.

Vreau să înțelegeți că ar fi bine, măcar acum, să nu ne jucăm cu democrația, să nu închidem ochii în fața abuzurilor și exceselor și încălcărilor regulilor democratice de bază. Pentru că altfel, România se va înscrie pe un drum după care nu vom mai putea reveni la normalitate și la ceea ce sperăm să devenim, adică o țară democratică.

Dragi colegi, suntem din luna noiembrie 2015 victimele unui aranjament obscur între unii actori politici şi reprezentanţi ai unor interese netransparente. Rezultatul l-ați văzut: așa-zisul guvern tehnocrat, deciziile care au fost luate, modul în care au fost luate... De aceea, cer liderilor noului PNL să se angajeze public că vor respecta întocmai voinţa cetăţenilor aşa cum va rezulta din alegerile din 11 decembrie. Le cer, de asemenea public să vorbească foarte clar despre discuțiile care au avut loc, pe care le-au purtat sau sunt în curs de a fi purtate privind nominalizarea unui viitor prim-ministru sau a unor miniştri care nu sunt rezultați din votul democratic și liber al cetăţenilor.

Îi solicit preşedintelui să se angajeze formal că va respecta voinţa cetăţenilor aşa cum va fi ea exprimată la urne pe 11 decembrie 2016, fără niciun fel de precondiţii sau limitări şi fără utilizarea institutiilor statului în vederea alterării procesului democratic.

ALDE va susţine doar acel guvern care va primi, prin intermediul unei majorităţi parlamentare, votul cetăţenilor”, A spus Tăriceanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel