„Adunarea Poeților și a SpectActorilor craioveni”

Al. Cistelecan
Al. Cistelecan

Poetul Claudiu Komartin este invitatul lui Nicolae Coande la Adunarea Poeților și a SpectActorilor craioveni”. Întâlnirea va avea loc la sala „Ia te uită!” a Naționalului craiovean, vineri, 21 aprilie, de la ora 17.00.

Claudiu Komartin s-a reîntors de puțin timp din rezidența literară de la Kulturkontakt Viena și se pregătește să întâlnească un public craiovean rafinat, apt de confruntarea cu noile limbaje și tendințe poetice. Claudiu a publicat la nici 20 de ani un volum de poezie,Păpușarul și alte insomnii (Vinea, 2003), urmat de Circul domestic (Cartea Românească, 2005), Un anotimp în Berceni (Cartier, 2009) și cobalt (Casa de Editură Max Blecher, 2013). Păpușarul și Un anotimp în Berceni au fost reeditate, în 2007, respectiv 2010, nu fiindcă ar fi avut un succes enorm, ci fiindcă apăruseră inițial în tiraje derizorii. În 2012, editura vieneză Korrespondenzen i-a publicat antologia bilingvă Und wir werden die Maschinen für uns weinen lassen, tradusă în limba germană de Georg Aescht, iar în 2015 i-au apărut volumele Vrpce potaman za balu mesa (Treći Trg, Belgrad, traducere în sârbește de Ljubinka Stankov Perinac) și Bir Garip Roman (Yitik Ülke Yayınları, Istanbul, traducere în limba turcă de Gökçenur Ç.). Din 2009, Claudiu organizează seria de întâlniri și lecturi publice „Institutul Blecher”, iar din 2010 este redactor-șef al revistei „Poesis internațional” și al Casei de Editură Max Blecher.

“Rasismul e în piept, în cap sau în piele?
Ca să știu ce să smulg mai întâi.
Ca pe o pagină scrisă-ntr-o limbă
pe care deși nu o știi, ceva-ți
spune că va da în vileag tot
ce-i mai rău în tine.
Păstrez pentru mine întrebarea asta,
păstrez pentru mai târziu senzația
difuză de vină, mă agăț de bara lustruită și rece
concentrându-mă pe ghetele
mele hărtănite,
aproape destrămate după o altă iarnă
în care n-am înțeles nimic,
ce caut aici? ce îi mai poate arăta un asemenea oraș
unuia ca mine, aproape destrămat deja,
chiar, ce caut aici? – și mai departe
mă holbez la străinul care citește netulburat,
și continui să râd alături de ei,
orgolios până și în confuzie.“


(În piept, în cap sau în piele?) - Claudiu Komartin

(w670) 

Claudiu Komartin

Al. Cistelecan conferențiază despre „Conflictul interpretărilor”

Criticul literar Al. Cistelecan va susține în cadrul „Întâlnirilor SpectActor” conferința „Conflictul interpretărilor”, duminică 23 aprilie, ora 11, la sala Ion D. Sîrbu a TN Marin Sorescu

Al. Cistelecan, unul dintre cei mai importanți critici literari români contemporani, este invitatul lui Nicolae Coande. 

Cistelecan este profesor de literatură modernă și contemporană în cadrul Facultății de Științe și Litere a Universității „Petru Maior” din Tg. Mureș. S-a născut la 2 decembrie 1951 în satul Aruncuta Mare, comuna Suatu, județul Cluj. A urmat cursurile Liceului„Ady Șincai” și ale Facultății „Babeș Bolyai”, ambele din Cluj. Doctor în litere, din anul 2000, cu o teză despre Ion Pillat. A publicat cărți apreciate de critică și de istorie literară: Poezie și livresc (CR, 1987), Celălalt Pillat (Ed. Fundației Culturale Române, 2000), Top ten (Ed. Dacia, 2000), Mircea Ivănescu. Micromonografie (Ed. Aula, 2003), Al doilea top (Ed. Aula, 2004), Diacritice (Ed. Curtea Veche (2007), Magna cum laude (Ed. Tracus Arte, 2012), Ardelencele (Ed. Eikon, 2014). A publicat inclusiv două volume de interviuri, 11 dialoguri (aproape teologice) (Ed. Galaxia Gutenberg, 2003), 15 dialoguri critice (Ed. Aula, 2005). A colaborat la realizarea Dicționarului scriitorilor români(coordonat de Mircea Zaciu, Marian Papahagi și Aurel Sasu) și a Dicționarului esențial al scriitorilor români (aceiași coordonatori). În 2011 a coordonat volumul aniversarMircea Ivănescu ‘80 (Ed. Paralela 45), iar în 2014 a îngrijit antologia Versuri, de Mircea Ivănescu (Ed. Humanitas).

Cea mai recentă carte a sa este Zece femei (Ed. Cartier, 2015).

Despre conferință (autorul):

Prima dispută serioasă, ba chiar de-a dreptul dramatică despre principiile interpretării a avut și protagoniștii cei mai celebri: Dumnezeu și Iona.” 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel