Aderarea Ucrainei la UE. Aurescu: Nu se poate face în câteva zile, dar merită o discuție

Sursă foto: Facebook MAE
Sursă foto: Facebook MAE

Bogdan Aurescu a vorbit despre perspectiva de aderarea a Ucrainei la Uniunea Europeană.

În contextul în care Volodymyr Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, invitat fiind la B1TV, în emisiunea moderată de Tudor Mușat, a vorbit despre perspectiva Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană.

„Perspectiva europeană a Ucrainei e o realitate. Ucraina, Republica Moldova și Georgia au perspectiva de a fi, într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat, asta depinde de propriile performanțe, membre ale Uniunii Europene. Nimeni nu poate să retragă această perspectivă acestor state. Este adevărat că în ultimii ani a existat o reticență din partea unor state UE, mai ales din partea de vest, în a accepta introducerea în documentele europene a acestei referiri. Noi, România, susținem perspectiva europeană și pentru Ucraina, și pentru Republica Moldova, și pentru Georgia. Am fost primul stat membru al UE care a ratificat acordul de asociere și cel de liber schimb al acestor țări. Cred că este foarte util, inclusiv în acest context, să reiterăm existența acestei perspective europene.

Însă, o aderare foarte rapidă este greu de realizat, inclusiv din punct de vedere procedural. Aderarea la Uniunea Europeană, după cum o știm din propria noastră experiență, presupune un proces foarte serios de reformă profundă care necesită foarte multe eforturi atât din partea statului candidat, cât și din partea Uniunii Europene. Noi suntem dispuși să sprijinim, dar cu siguranță că nu se va putea realiza aderarea Ucrainei sau a celorlalte state din parteneriatul estic într-un interval de câteva zile. Asta este clar.

Ucraina a depus deja o cerere de candidatură. Sunt convins că și Republica Moldova și Georgia se gândesc la așa ceva. Merită o discuție, să o facem în interiorul UE, pe reiterarea susținerii pentru perspectiva europeană a acestor state, însă vom vedea și care e poziția celorlalte state membre. Însă, evident, nu se poate realiza întregul proces într-un interval de timp atât de scurt, chiar dacă există o criză complicată la granițele Uniunii Europene“, a precizat Bogdan Aurescu.

Cererea Ucrainei de aderare la UE este gata și urmează să fie transmisă de Zelenski

Președintele Volodimir Zelenski a semnat, astăzi, o cerere de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

"Astăzi am semnat o cerere de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Sunt destul de sigur că e real.", a scris Zelenski pe pagina sa de Facebook.

La moment au participat președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk și prim-ministrul Denys Shmyhal.

Amintim că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sâmbătă ca țării să îi fie acordat statutul de membru UE, potrivit unei postări pe Twitter. De altfel, Zelenski a discutat cu președintele Consiliului European despre asistență pentru Ucraina.

"Este un moment crucial pentru a încheia odată pentru totdeauna o discuție ce durează de mult timp și pentru a decide cu privire la aderarea Ucrainei la UE.", a scris liderul de la Kiev pe Twitter. "Am discutat cu președintele Consiliului European (Charles Michel) despre continuarea asistenței efective (pentru Ucraina) și lupta eroică a ucrainenilor pentru un viitor liber.", a adăugat președintele Zelenski (vezi imaginile AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel