19 septembrie. Trofim, Savatie și Dorimedont, pomeniți

Sfinții Mucenici Trofim, Savatie și Dorimedont sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la data de 19 septembrie.

Sfinții mucenici au trăit în timpul împăratului roman Probus (276-282). Sfinții Trofim și Savatie se aflau în Antiohia, marele oraș al Antichității, atunci când era sărbătorit zeul Apolo. Sfinții mucenici s-au rugau la Hristos Dumnezeu pentru sufletul închinătorilor la idoli, însă au fost văzuți și duși în fața guvernatorului.

Mărturisind că sunt creștini și fiind bătuți foarte rău, Savatie a murit în timpul torturii, iar Trofim a fost dus în Câmpul Sinadelor din Frigia, pentru a fi ucis în timpul sărbătorii păgâne a dioscurilor. Pe drumul care dura trei zile de mers pe jos, Sfântul Trofim a fost încălțat cu încălțăminte de fier care avea în ea mulțime de piroane ascuțite.

Ajuns în cetatea Frigiei, Sfântul Trofim a fost supus la alte chinuri, fiind rugat numai să spună că va jertfi zeilor și îndată se va izbăvi din ele. Iar el, nesocotind bătăile și cuvintele prigonitorului, tăcea. A fost aruncat în temniță până la începerea sărbătorii. Închis fiind, a fost vizitat și îngrijit de Dorimedont, un creștin tăinuit care făcea parte din conducerea cetății. Acesta mergea prin închisori la creștinii ce pătimeau pentru Hristos.

Sfântul Dorimedont a fost și el descoperit și torturat împreună cu Sfântul Trofim, fiind apoi amândoi aruncați fiarelor sălbatice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel