Victor Ponta, despre domeniile în care partenerii chinezi pot investi în România

Premierul Victor Ponta a început ziua de luni, la Hotel Grand Beijing, cu o întâlnire cu un grup de oameni de afaceri chinezi. Premierul a fost însoțit de vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, ministrul Economiei, Constantin Niță și de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Îmi face plăcerea de a fi însoțit de o parte dintre miniștrii României. Dincolo de relația politică execpțională dintre Republica Populară Chineză și România, doresc sprijinul dumneavoastră să dezvoltăm relația economică dintre cele două țări", și-a început discursul premierul Victor Ponta. 

"Vreau să vă spun, că anul trecut, în luna noiembrie, în România a avut loc un eveniment extrem de important, Reuniunea la nivel înalt, la nivel de prim-ministru între China, reprezentată de primul ministru, Li Keqiang, și țările din Europa Centrală și de Sud- Est, un mesaj important despre importanța relațiilor politice și economice pe care China o acordă acestei regiuni. O regiune cu 14 țări, o parte dintre ele, ca membre ale Uniunii Europene, cum este și România, altele având statutul de candidat al UE. 

O importanță strategică care este în beneficiul Chinei și al țărilor din Europa Centrală și de Est. România este a șaptea țară ca populație dintre cele 28 de țări membre ale UE, dare are și o poziție strategică, fiind la granița de Est a UE, având cel mai mare port la Marea Neagră, Portul Constanța, un port prin care o parte importantă a relațiilor comerciale cu China se desfășoară.

Așa cum precizam și la întâlnirea de la București cu premierul Chinei, România își dorește să fie cea mai importantă poartă de intrare în UE a schimburilor comerciale între Europa și China", a spus premierul. 

"Din punct de vedere economic, anul 2013 a fost anul în care România a avut cea mai mare creștere economică cu celelate țări ale UE, dar o creștere de 3,5 la sută nu este impresionantă pentru China, care în fiecare an își propune cel puțin dublu. Important este că această creștere economică s-a bazat și pe relațiile dintre România și China.

Citește și: Ponta, zbor peste zona separatiștilor proruși, în drum spre China

Aș vrea să prezint principalele direcții de dezvoltare economică și domeniile în care cred că putem avea proiecte comune, respectiv companiile pe care dumneavoastră le reprezentați. În primul rând, România are un potențial agricol extrem de important. Anul trecut am demarat cu guvernul Chinei toate acordurile pentru deschiderea pieței chineze pentru produsele agricole românești și posibilitatea importurilor de carne de porc, de bovine vii și un accent special am pus pe dezvoltare agriculturii organice, bio, în care România are deja un brend pe plan internațional. Ne dorim dezvoltarea relațiilor pe linia produselor agricole și considerăm strategic atragerea de investiții în partea de producție și procesare în România în așa fel încât România să fie unul dintre furnizorii de produse agricole de cea mai bună calitate pentru piața chineză". 

"Companiile chineze pot fi parteneri importanți pentru România. Sunt două asemenea domenii:

- În primul rând energia. Cea mai mare provocare, cel mai important obiectiv pentru România și Europa, cred că și pentru China în egală măsură, este asigurarea independenței energetice, a capacității de a avea energie suficientă și la prețuri competitive. România este țara din Europa care are toate sursele de energie: energie nucleară, și dorim să dezvoltăm aceste capacități cu companii din China, energie hidro, care asigură un sfert din producția națională, energie pe cărbune, energie termo, unde este nevoie de resurse importante. Avem nevoie de resurse pentru retehnologizare și de protecție a mediului. Avem energie regenerabilă, acolo unde China este deja prezentă prin investiții în domeniul energiei eoline. Există discuții avansate între Ministerul Economiei și companii chineze.

Domnul ministru Niță m-a anunțat că se va semna un contract pentru retehnologizarea  unei companii de producere a energiei pe cărbune și vreau să afirm sprijinul Guvernului României și al Guvernului Chinei pentru colaborarea dintre companiile din România și China.

- În al doilea rând este dezvoltarea rețelei de infrastructură. Am discutat la București despre dorința României de a dezvolta cu companii din China un prim proiect de dezvoltare a unei căi ferate rapide. De asemenea, implicarea companiilor chineze în proiecte de infrastructură rutieră. Aceste proiecte trebuie dezvoltate cu respectarea procedurilor și a standardelor de la nivelul Uniunii Europene. Companiile chineze au capacitatea de a respecta aceste standarde și a dezvoltat împreună cu companiile românești proiectele acestea de infrastructură", a mai declarat premierul Victor Ponta.  

Victor Ponta a afirmat că România are un proiect de dezvoltare a cinci parcuri industriale. Relațiile politice sunt  excepționale, a afirmat premierul la întâlnirea cu oamenii de afaceri chinezi. "Cei 65 de ani de relații ne dau voie să gândim proiecte economice importante, în special în domeniul agriculturii, energei și infrastructură". Ponta îndeamnă oamenii de afaceri chinezi să discute cu miniștrii cabinetului, cu companiile partenere din România, dând asigurări că vor avea tot sprijinul  din partea celor două guverne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel