Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură, Victor Negrescu (S&D) a mizat pe educație în Parlamentul European

Eurodeputatul Victor Negrescu (S&D) este vicepreședintele Comisiei pentru Educație, Cultură, Tineret, Media și Sport din Parlamentul European și unul dintre cei mai activi europarlamentari români, mai ales pe componenta de educație. Chestor al Parlamentului European, europarlamentarul social-democrat (38 de ani), a răspuns întrebărilor DCNews privind rolul Uniunii Europene în materie de educație.

Jurnalist: Domnule Vicepreședinte, ați fost autorul amendamentului-cheie prin care statele membre din Uniunea Europeană au fost obligate să aloce 10% pentru educație din planurile de redresare. Ați forțat practic fostul guvern din România să crească suma alocată de la 3,18% la peste 10%. Ce se întâmplă în zona de educație la nivel european?

Victor Negrescu (S&D): Sunt bucuros că alături de colegii mei din Grupul S&D și delegația română social-democrată din Parlamentul European am reușit să trecem acest amendament-cheie și să impunem această recomandare. Astăzi, toate statele membre alocă peste 10% din planurile lor de redresare pentru educație. O victorie importantă pentru educație. Un rezultat concret al demersurilor noastre este că, recent, aproape 1 miliard de euro din Mecanismul de Redresare și Reziliență, creat la inițiativa premierului social-democrat Pedro Sánchez, au fost distribuiți școlilor din România.

În contextul în care anul acesta celebrăm Anul European al Competențelor, fiind responsabilul Comisiei pentru Educație privind acest moment cheie, constatăm cu toții că este esențială formarea competențelor la nivelul întregii populații. În această logică, deși educația nu este o competență a UE, ne-am propus să creăm până la finalul anului 2025 o zonă europeană a educației, prin care să avem standarde de calitate comune, recunoașterea diplomelor și mecanisme pentru combaterea inegalităților.

Jurnalist: Toate aceste demersuri sunt legate de alte acțiuni pe care le-ați întreprins pentru sprijinirea programului Erasmus, dedicat tineretului și educației, sau pentru popularizarea inovației. Ne puteți oferi mai multe detalii?

Victor Negrescu: Este esențial să sprijinim educația, iar pentru asta trebuie să susținem toți actorii implicați - profesori, tineri, instituțiile de educație, părinții - dar și cercetarea și inovarea. Astfel, am lansat alături de Grupul S&D o serie de inițiative concrete și am convins instituțiile europene să le susțină. 

Printre ele se numără creșterea bugetului Erasmus cu zeci de milioane de euro, Academiile Europene pentru Profesori, alocarea a 8 milioane de euro pentru Anul European dedicat Tineretului sau campania #YouthUp prin care am atras chiar în plenul legislativului european atenția asupra nevoilor tinerilor.

Un demers la care țin foarte mult este proiectul pilot prin care am finanțat dezvoltarea unor proiecte de modernizare și digitalizare în peste o sută de școli din Uniunea Europeană. 

Nu în ultimul rând, cu sprijinul Grupului S&D, am organizat în această toamnă a doua ediție a Romanian Digital Day, eveniment la care au participat zeci de reprezentanți de marcă ai sectorului inovației din România. Cu această ocazie am oferit unor tineri cercetători posibilitatea să își prezinte proiectele într-o expoziție special organizată în acest sens și am propus instituțiilor europene și Comisarului de resort prezent la eveniment o serie de soluții pentru dezvoltarea inovației la nivel european.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel