Veninul: UCIGAŞ şi MEDICAMENT

foto: Steve Ludwin / Twitter
foto: Steve Ludwin / Twitter

De aproape treizeci de ani, Steve Ludwin se injectează cu venin de șarpe, iar acum poate fi de folos cercetătorilor pentru a crea un antivenin.

Este o practică din cauza căreia a fost pe punctul de a-și pierde viața, dar care ar putea să salveze alte câteva mii, deoarece, grație lui, oamenii de știință încearcă să creeze un nou tip de antivenin, informează AFP. O expoziție dedicată veninului, organizată la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, deschisă în perioada 10 noiembrie 2017 — 13 mai 2018, consacră un scurtmetraj acestui om grație căruia știința medicală realizează progrese.

Instalat în sufrageria apartamentului său din centrul Londrei, acest muzician american în vârstă de 51 de ani, care s-a mutat în Marea Britanie, ține cu fermitate capul unui Trimeresurus popeiorum, un șarpe originar din Asia, a cărui piele este colorată într-o nuanță strălucitoare de verde. El extrage astfel câteva picături de venin. După câteva minute și le injectează în braț cu ajutorul unei seringi, un gest pe care îl repetă cu regularitate încă de la sfârșitul anilor 1980.

"Obsedat" de șerpi, Steve Ludwin a început să își injecteze cantități mici de venin în jurul vârstei de 20 de ani, inspirat de Bill Haast, un american pasionat de aceste reptile de la care extrăgea venin în cadrul unor programe de cercetări medicale.

"Pare o nebunie, dar în realitate acest lucru are efecte potențial pozitive asupra sănătății", asigură Steve Ludwin. "Această metodă mi-a întărit sistemul imunitar. Nu am mai avut o răceală de 15 ani", a adăugat el, înainte de a evoca și o serie de efecte benefice împotriva îmbătrânirii.

"Nimic de-a face cu 'excursiile' provocate de droguri"

Însă această practică "nu are nimic de-a face cu 'excursiile' halucinogene de genul celor practicate de Jim Morrison", afirmă Ludwin. Injectarea cu venin "cauzează o suferință extremă, este foarte, foarte periculoasă și eu nu încurajez pe nimeni să facă acest lucru", a adăugat el.

Ludwin și-a injectat venin recoltat de la unii dintre cei mai periculoși șerpi din lume — mamba negru, cobră, crotal — și a suferit mai multe "accidente", inclusiv o supradoză din cauza căreia a fost pe punctul de a-și pierde un braț.

Venin sarpe

Pasiunea lui insolită a căpătat un nou sens de când o echipă de cercetători de la Universitatea din Copenhaga și-a fixat ca obiectiv producerea unui antivenin cu ajutorul anticorpilor prelevați de la acest donator unic.

"Când își injectează venin, sistemul lui imunitar reacționează. Sperăm să găsim copii ale anticorpilor lui, să îi izolăm, să îi testăm și, în final, să putem să îi reproducem", a explicat pentru AFP Brian Lohse, profesor la Facultatea de Sănătate și științe medicale din cadrul Universității Copenhaga.

Din 2013, patru cercetători lucrează la acest proiect, care se va încheia peste un an.

Dacă proiectul va avea succes, noul produs va fi primul antivenin de origine umană conceput pe baza anticorpilor recoltați de la un donator care și-a injectat mai multe tipuri de venin de șarpe.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel