Peste o sută de ONG-uri din Ungaria au protestat împotriva măsurilor avute în vedere de guvernul condus de Viktor Orban, care sunt propuse fără o consultare prealabilă a acestor organizații ce se tem că vor fi practic scoase în afara legii, relatează agenția EFP, potrivit Agerpres.
"Ungaria are nevoie de societate civilă" este titlul comunicatului semnat de 113 ONG-uri, printre care se numără Amnesty International, Comitetul Helsinki și Greenpeace Ungaria. În text se amintește că guvernul a anunțat săptămâna trecută că va iniția o consultare națională privind o eventuală nouă lege care să reglementeze "organizațiile sprijinite economic din străinătate", consultare ce se va face cu partidele politice și cu populația, fără participarea respectivelor ONG-uri.
Semnatarii documentului atrag atenția că unele politici promovate de guvern au avut ca efect inclusiv "eliminarea din viața publică" în cazul unor ONG-uri, în timp ce altele au ajuns că fie considerate "agenți străini".
Orban, control sever împotriva ONG-urilor
De altfel, în ultimele luni atât premierul Viktor Orban, cât și partidul său, Fidesz, au vorbit de mai multe ori despre posibilitatea instituirii unui control mai sever asupra ONG-urilor care beneficiază de finanțare din străinătate.
Vizate de critici au fost mai ales acele ONG-uri considerate ca fiind 'agenți' ai miliardarului american de origine ungară George Soros, acuzat de unii oficiali de la Budapesta, inclusiv de premierul Orban, că se amestecă în politica internă a Ungariei.
În comunicatul emis luni, ONG-urile semnatare afirmă că legislația actuală oferă cadrul legal pentru o funcționare transparentă a acestor organizații, iar datele privind finanțarea lor sunt accesibile oricui. ONG-urile își apără de asemenea dreptul de a se auto-organiza și de a obține în mod independent surse de finanțare pentru propria funcționare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News