Un recital de Emil Boroghină, turneu de succes cu Treptele Unirii

În perioada 17-19 ianuarie 2018, Primăria Municipiului București, prin Teatrul Nottara, a organizat primul turneu european cu Treptele Unirii, un recital de Emil Boroghină, societar de onoare al Teatrului Național Craiova.

Spectacolul face parte din seria de evenimente itinerante din cadrul proiectului 100 de ani împreună. Centenarul Marii Uniri și este o coproducție Teatrul Nottara și Teatrul Național Marin Sorescu Craiova (regia: Alexandru Mâzgăreanu, scenografia: Dan Adrian Ionescu), încadrându-se în seria evenimentelor culturale organizate de Institutul Cultural Român, prin reprezentanțele sale din străinătate, în cinstea Anului Centenar (ICR Paris, ICR Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României de la Paris, Ambasada României în Regatul Belgiei și Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos)  a declarat Silvia Dumitrache.

Turneul s-a desfășurat la Paris, Bruxelles și Haga, și s-a bucurat de o prezență numeroasă din partea diasporei române din aceste orașe, oficialități, ambasadori, oameni de teatru. Recitalul de poezie clasică românească și contemporană dedicat Centenarului făuririi României Mari și desăvârşirii unităţii naţionale a fost întâmpinat cu căldură și entuziasm de spectatori. În Paris, spectacolul a avut loc în Sala Bizantină a Palatului Béhague din Paris (care a găzduit, de-a lungul timpului, artiști precum Isadora Duncan, Auguste Rodin, Marcel Proust, George Enescu, Constantin Brâncuși), iar printre spectatori s-au numărat regizorul Silviu Purcărete și criticul George Banu. „Este un spectacol omagial pentru Marea Unire, care înseamnă act fondator pentru România, dar, ascultându-l atent, aveam senzația că retrăiesc destinul dureros al unei nații mici care a rezistat, a luptat și nu a fost aneantizată de valurile istoriei”, a afirmat George Banu.

La spectacol au asistat și Mircea Diaconu, europarlamentar și fost director al Teatrului Nottara, și Myra Iosif, critic de teatru

În celelalte două orașe, recitalul a fost găzduit de reședințele ambasadoriale, într-o atmosferă intimă, stilată – în Bruxelles la spectacol au asistat și Mircea Diaconu, europarlamentar și fost director al Teatrului Nottara, și Myra Iosif, critic de teatru. „Cred că la ediția din 2008, pentru prima oară, mi-a spus «Myra, vreau să fac un recital după Sonetele lui Shakespeare». Este un om de o modestie extraordinară. La Sala Studio a Teatrului Marin Sorescu din Craiova, îmbrăcat în negru, a recitat Sonetele traduse minunat în limba română. Vocația lui este poezia, este un om de cultură, nu numai un actor, un creator, unul dintre marii oameni de teatru ai secolului XXI”, l-a descris Myra Iosif pe actor.

„Îmi place să cred că este o dublă metaforă: una care face referire la treptele istorice pe care poporul român le-a parcurs pentru a ajunge pe culmile actului de formare a României moderne. Un alt sens este acela că limba română, care s-a păstrat și a evoluat prin veacuri prin poezie, a fost unul dintre principalii lianți ai românilor și ai românității”, a comentat Dragoș Bănescu, însărcinat cu afaceri ad interim, Ambasada României în Regatul Belgiei. Și Brândușa Ioana Predescu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Regatul Țărilor de Jos, a accentuat importanța sărbătoririi Centenarului: „Prin marcarea Centenarului, aici și pretutindeni, ne onorăm trecutul, ne concentrăm asupra prezentului, dar avem și privirea îndreptată către viitor. România modernă s-a născut odată cu pacea, iar pacea a rămas leitmotiv al întregii acțiunii a României în plan extern. România de azi este un stat matur, un partener dinamic, de încredere, un stat modern”.

„Am trăit o experienţă fascinantă. Aceea de a fi în situaţia de a susţine pe parcursul a cinci zile, între 15 şi 19 ianuarie 2018, patru reprezentaţii cu recitalul Treptele Unirii, mai întâi cea de la Craiova, din chiar Ziua Culturii Naţionale, transmisă în direct de TVR 3, TVR Craiova şi TVR Internaţional, şi apoi la cele de la Paris, Bruxelles şi Haga, în organizarea Institutului Cultural Român Paris şi Institutului Cultural Bruxelles şi a Ambasadelor României în Franţa, Belgia şi Olanda. Spun fascinantă, întrucât am prezentat spectacolele în spaţii şi condiţii tehnice total diferite, în Sala Studio Ion D.Sîrbu a Teatrului Naţional Craiova, în superba Sală Bizantină a Palatului Béhague, sediul Ambasadei României la Paris, la rezidenţa Ambasadorului României la Bruxelles şi la sediul Ambasadei noastre la Haga. Am fost copleşit de primirea extrem de caldă care ni s-a făcut. Recitalul a fost primit excelent peste tot de către un public cunoscător, rafinat şi entuziast”, a afirmat Emil Boroghină la finalul turneului.

 Persoană de contact:

Cristina Sava

Marketing & PR

[email protected],

0723944477

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel