Ultimul lider comunist al Poloniei, gen. Jaruzelski, a murit

Ultimul lider comunist al Poloniei, generalul Wojciech Jaruzelski, a murit, duminică, la vârsta de 90 de ani, potrivit presei internaționale. Anunțul a fost făcut de fostul preşedinte polonez Aleksander Kwasniewski.

"Confirm că generalul este mort. A petrecut ultimele zile la terapie intensivă", a declarat Grzegorz Kade, purtătorul de cuvânt al Spitalului militar din Varşovia.

Unele voci au găsit o simbolistică aparte în moartea generalului polonez, care a venit în ziua unor alegeri cruciale pentru viitorul vecinului de la Est al Poloniei, Ucraina.

Wojciech Jaruzelski a fost judecat în Varșovia pentru moartea din 1970 a 44 de persoane. 

El este cunoscut drept liderul polonez care a proclamat legea marțială la 13 decembrie 1981, în tentativa de a suprima mișcarea Solidaritatea. Ulterior, a fost inculpat pentru această decizie, dar nu a primit niciodată vreo condamnare.

La începutul anilor '80, Wojciech Jaruzelski era deja lider al Partidului Comunist polonez, premier și ministru al Apărării. Ulterior, el avea să devină șef al Consiliului Militar al Salvării Naționale și președinte al Poloniei.

Pentru unii, în special pentru cei din generația "Solidarității", generalul este un trădător. Sondajele de opinie îi contrazic însă pe aceștia, majoritatea polonezilor acceptând explicația lui Jaruzelski că legea marțială a fost "răul cel mai mic", care urmărea să prevină o invazie sovietică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel