Ucraina, Rusia și separatiștii dau testul decisiv în cazul avionului prăbușit

Primele informații în cazul avionului prăbușit joi, în Ucraina, arată că Boeing-ul 777 ar fi fost doborât de o rachetă. Întrebarea care stă pe buzele multora este cine a lansat racheta care ar fi doborât aeronava cu 295 de oameni la bord. Principalele părți suspecte sunt Ucraina, Rusia și separatiștii din estul Ucrainei.

Vezi și: Un avion cu 295 de oameni la bord s-a prăbușit în Ucraina


Rusia ar avea doar de pierdut

Este puțin spre deloc probabil ca Rusia să stea în spatele rachetei ce a doborât avionul Malaysia Airlines, pentru că rușii nu ar fi avut nimic de câștigat de pe urma acestei tragedii. După ce s-a chinuit ani întregi să aibă imaginea unui lider internațional, care s-a implicat în Siria, este greu de crezut că Vladimir Putin ar fi riscat să fie șters din istorie și să ajungă să fie văzut precum un personaj de genul Muammar Gaddafi.

De-a lungul timpului, singurul caz în care Rusia a doborât un avion de pasageri s-a petrecut în 1983. Atunci, cursa sud-coreeană KAL 007 a deviat de la traseul stabilit și a pătruns mult în spațiul aerian sovietic, apropiindu-se de stații militare. Piloții celor două avioane de interceptare ridicate de ruși au încercat în repetate rânduri să contacteze pilotul avionului de pasageri de tip Boeing 747. Neprimind însă niciun răspuns, au doborât aeronava cu 269 de persoane la bord. 

În plus, din punct de vedere tehnologic și uman, rușii sunt pregătiți și este aproape imposibil să comită confuzii care să ducă la doborârea cursei de linie. 

În această perioadă, Rusia se confruntă cu sancțiuni economice severe, iar bursele au căzut dramatic. Sunt greu de găsit avantaje de care s-ar fi bucurat rușii în urma doborârii avionului cu 295 de oameni din întreaga lume la bord.

Citește și: Panică în Rusia. Obama, lovitură devastatoare lui Putin: "E mai grav decât în 1998 și 2009"

Ucraina sau separatiștii?

De partea cealaltă, ucrainenii sau separatiștii proruși par mult mai expuși unei erori care să ducă la doborârea aeronavei Boeing 777. Nu este însă exclusă nici varianta ca separatiștii să fi doborât în mod intenționat avionul, pentru a se da vina pe Ucraina.

Cine va participa la anchetă

La ancheta care va oferi răspunsuri multor întrebări vor participa specialiști de la Boeing, din Malaysia, din Ucraina și, probabil, din Rusia. 

Este posibil să fie utilizați sateliții militari. Ne putem aștepta la rapoarte ale statelor care beneficiază de astfel de tehnologie. Însă este greu de crezut că aceste rapoarte vor fi foarte relevante. Ar putea avea ca principal obiectiv dispozitivul de lansare, și nu racheta care ar fi lovit avionul.

Problema este că, în primele ore de după prăbușire, separatiștii care controlează zona nu au permis autorităților ucrainene accesul la epava avionului.

În condițiile în care separatiștii vor continua să împiedice desfășurarea anchetei, vor fi condamnați fără dubii de opinia internațională, fie ei vinovați sau nu. Rămâne de văzut dacă au blocat accesul pentru conservarea probelor sau pentru distrugerea lor. Este posibil ca aceștia să solicite și prezența părții ruse în desfășurarea anchetei, în schimbul permiterii accesului. Pentru a înlătura orice suspiciune, rușii ar putea trimite specialiști care să ajute la elucidarea misterului.

Până să aflăm mai multe răspunsuri, deocamdată rușii dau vina pe ucraineni, iar ucrainenii pe ruși sau pe separatiști. 

Citește și: Avion prăbușit. Russia Today, ipoteză incredibilă. Adevărata țintă: PUTIN

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel