Tensiuni Ucraina. Macron, nouă discuție cu Biden înainte de întâlnirea cu Putin

Tensiuni Ucraina. Macron, nouă discuție cu Biden înainte de întâlnirea cu Putin
Tensiuni Ucraina. Macron, nouă discuție cu Biden înainte de întâlnirea cu Putin

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a discutat din nou la telefon duminică seară cu omologul său american, Joe Biden, în cadrul consultărilor sale înainte de a se întâlni luni cu Vladimir Putin privind criza ruso-ucraineană, a anunţat preşedinţia Franţei, notează AFP.

Această convorbire telefonică de 40 de minute s-a înscris într-o 'logică de coordonare', potrivit Palatului Elysee, înainte de vizita preşedintelui francez la Moscova şi apoi, marţi, la Kiev, unde urmează să se întâlnească cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Rusia neagă acuzațiile

Emmanuel Macron a indicat că va 'discuta despre condiţiile detensionării' la frontiera cu Ucraina, unde occidentalii acuză Moscova că a desfăşurat zeci de mii de soldaţi în vederea unei potenţiale invazii, ceea ce Rusia neagă, afirmând că doreşte numai să îşi garanteze securitatea.

În cursul weekendului, şeful statului francez a discutat cu premierul britanic, Boris Johnson, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi liderii celor trei ţări baltice, preşedintele lituanian, Gitana Nauseda, şi premierii leton, Krisjanis Karins, şi eston, Kaja Kallas.

'Trebuie să fim foarte realişti'

El a mai vorbit la telefon cu Joe Biden marţi, cei doi preşedinţi afirmând 'sprijinul lor pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei' şi angajându-se să rămână 'în strâns contact' în această problemă, potrivit Casei Albe. 'Ei au convenit să vorbească din nou în curând', a precizat duminică Palatul Elysee.

'Trebuie să fim foarte realişti', a declarat Emmanuel Macron pentru săptămânalul JDD. 'Nu vom obţine gesturi unilaterale' din partea Rusiei, 'dar este esenţial să evităm o deteriorare a situaţiei înainte de a construi mecanisme şi gesturi de încredere reciprocă', a spus el,potrivit Agerpres.

Citește și Un celebru scriitor rus îl acuză pe Putin că este un 'dictator imperialist… rupt de realitate'

Boris Akunin, considerat la ora actuală scriitorul cel mai popular din Rusia, l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin - într-un interviu acordat agenţiei de presă EFE - că este un dictator cu ambiţii postimperialiste care şi-a adus ţara în pragul semidezintegrării.

"Mă tem că Rusia se află în faza de semidezintegrare. Dacă lucrurile continuă la fel, după Putin, va avea loc o nouă dezintegrare, ca în 1991, doar că acum nu va mai fi URSS, ci Federaţia Rusă", a declarat Akunin, pe numele său adevărat Grigori Şkartişvili, care a anunţat totodată că tocmai a terminat şi ultimul volum din opera sa "Istoria statului rus".

Akunin s-a autoexilat în sudul Franţei, în timpul anexării ilegale de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea şi ca urmare a sprijinului acordat de Kremlin rebeliunii armate din regiunea ucraineană Donbas, în 2014.

Furia lui Putin



"Moscova consideră Ucraina şi alte foste republici sovietice ca făcând parte din 'zona sa de influenţă' şi nu vrea ca aceasta să se reducă. Orice criză ucraineană, de la ocuparea Crimeii la finanţarea revoltei din Donbas, este o pedeapsă aplicată Ucrainei pentru că, în 2014, noul guvern a decis să-şi schimbe orientarea, de la Est către Occident", spune el. Citește continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel