Turism balnear: Băile Sărate, Ocna Mureş, nou proiect ambiţios

Refacerea 'Băilor Sărate' de la Ocna Mureş, ar putea benefica de peste 5,8 milioane de euro printr-o investiţie a CJ şi Primăriei.

'Băile Sărate' din Ocna Mureş, oraş în care s-a făcut turism balnear, până nu demult, timp de peste un secol, vor fi refăcute, datorită unui parteneriat cu Consiliul Judeţean (CJ) Alba, printr-o investiţie de peste 5,8 milioane de euro, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, primarul Silviu Vinţeler.

'Avem un proiect ambiţios de a readuce Ocna Mureş pe harta turistică, exact cum era în 1946, când era a doua localitate ca număr de turişti din ţară, când undeva 10.000 de turişti vizitau localitatea pentru a face tratament în Băile Sărate', a declarat edilul. Vinţeler a menţionat că baza de tratament şi agrement, care se va desfăşura pe o suprafaţă de 6.500 de metri pătraţi, poate fi făcută de Primărie doar în parteneriat cu CJ, oraşul nefiind eligibil pentru obţinerea de fonduri europene.

'Suntem la faza de a adjudeca executantul. Până în 15 aprilie, se va declara câştigătorul', a precizat Silviu Vinţeler. Durata de execuţie este estimată la 30 de luni. Primarul a apreciat că investiţia 'Amenajare bază de tratament şi agrement în oraşul Ocna Mureş' reprezintă 'cel mai important şi frumos proiect' al oraşului.

Istorie de peste 100 de ani

Construite în 1897, 'Băile Sărate' au rezistat mai bine de o sută de ani, până prin 2012, când au dispărut fizic, a menţionat edilul. 'Încercăm să reconstruim aceste băi, să redăm oraşului prestigiul avut odată', a mai spus Vinţeler.

În timpul Imperiului Austro-Ungar, la începutul secolului al XX-lea, în Ocna Mureş, cu implicarea baronilor Solvay şi Teleky, a fost construit 'Complexul Băilor Sărate', care, în 1945, când a avut loc o revizuire cadastrală, a intrat în posesia statului român.

În perioada Interbelică, Ocna Mureş era a doua staţiune balneo-climaterică din România, ca număr de turişti şi ca importanţă medicală. Format din centru medical, clădiri de tratament, două hoteluri, restaurant, ştrand, sere, dependinţe şi terenuri, în suprafaţă totală de aproape 21.000 de metri pătraţi, complexul a fost vândut în 2002 de autorităţile locale contra unei sume de 80.000 de lei, la care se adăuga, potrivit primarului din acea vreme, obligaţia cumpărătorului de a investi 3,6 milioane de lei în vederea reabilitării obiectivului. Ulterior, însă, complexul a fost demolat.

[citeste si]

La Ocna Mureş s-a făcut turism balnear timp de peste un secol, până în urmă cu peste un deceniu şi jumătate, fiind tratate aici afecţiuni reumatice, locomotorii, neuropsihice şi ginecologice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel