Toader - Iohannis, schimb de replici. Chirieac: Inadvertență gravă!

Remus Borza, pronostic după propunerea lui Toader: Nimeni nu mai cedează - video
Remus Borza, pronostic după propunerea lui Toader: Nimeni nu mai cedează - video

Președintele Klaus Iohannis este corectat de ministrul Justiției, Tudorel Toader. 

”Am înțeles că este o inadvertență gravă în care președintele a spus că procurorii nu se află sub comanda ministrului Justiției și nicio clipă nu a fost vorba despre comanda ministrului Justiției, ci a fost vorba despre autoritatea ministrului Justiției, în conformitate cu Constituția.” a subliniat analistul politic Bogdan Chirieac la Antena 3. 

Ce a spus președintele Klaus Iohannis

"S-a ajuns la situația în care în România se dezbate intens statutul procurorului. În aceste discuții se invocă frecvent articolul din Constituție care stabilește că activitatea procurorilor se desfășoară sub autoritatea ministrului Justiției. Vreau să fiu foarte clar aici: sintagma din Constituție este 'sub autoritatea ministrului Justiției' și în nici un caz în subordinea ministrului Justiției. Se face în mod deliberat o confuzie, tocmai pentru a induce ideea unui control mult mai amplu asupra procurorilor, decât cel prevăzut de legea fundamentală. Este doar o încercare de slăbi independența procurorilor și de a legitima supunerea lor față de voința politicului" a declarat președintele Klaus Iohannis.

Replica lui Tudorel Toader

"Pentru corecta informare a opiniei publice: Art.132 din Constitutie prevede ca" procurorii isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului justitiei". Nimeni nu a afirmat ca procurorii isi desfasoara activitatea sub controlul ministrului justitiei!" a scris ministrul Justiției pe contul său de socializare.

[citeste si]

În ceea ce privește revocarea șefei DNA, Bogdan Chirieac este de părere să președintele ”Nu va mai vorbi despre decretul de revocare, în opinia mea. Nu are niciun motiv s-o mai facă. Dacă ar respinge revocarea, Parlamentul sau Guvernul s-ar adresa CCR. Curtea dezbate și, în două-trei luni, cine știe ce decizie ar da, de pildă că `președintele poate refuza o singură dată, argumentat, o decizie de revocare`. Pentru a nu se întâmpla acest lucru, președintele nu va mai aminti despre lucrul acesta. Nu are termen pentru luarea unei decizii. Desigur că-n două-trei luni se pot adresa CCR care să le dea un termen, numai că nici Curtea nu știu dacă va da termen și când se va pronunța. Mandatul doamnei Kovesi mai are 12 luni, nici nu cred că-i cazul s-o mai revoce.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel