Teodor Meleșcanu- Peter Szijjarto, discuții despre legea educației din Ucraina

Nicio minoritate din Ucraina nu trebuie să sufere încălcarea drepturilor sale la educaţie, a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto după ce a discutat luni la Bucureşti cu Teodor Meleşcanu despre legea ucraineană a învăţământului, transmite MTI.

Szijjarto şi Meleşcanu au convenit să coopereze în continuare în opoziţia lor faţă de această lege, astfel încât Ucraina să nu poată încălca drepturile dobândite de minorităţile sale etnice.

Cei doi oficiali, de acord

Cei doi oficiali au fost de acord de asemenea că guvernul ucrainean trebuie să discute această lege cu grupurile minorităţilor din ţară înainte de a o pune în aplicare şi totodată trebuie să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia referitoare la legea în cauză, a adăugat Szijjarto. 

Ministrul de externe ungar a reiterat că guvernul de la Budapesta vrea să continue cooperarea cu România în problema legii educaţiei din Ucraina, pe baza respectului reciproc.

”Guvernul ungar are încredere” 

Peter Szijjarto a menţionat că guvernul ungar urmăreşte îndeaproape situaţia liceului teologic din Târgu Mureş a cărui funcţionare a fost suspendată de România anul trecut. Guvernul ungar are încredere că România îşi va onora promisiunea făcută de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, de a rezolva situaţia acestei şcoli, a notat ministrul ungar.

De menţionat că, potrivit portalului Rakurs.ua, Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Ucraina a prelungit perioada de tranziţie pentru implementarea "articolului lingvistic" din noua Lege a educaţiei până în 2023, conform unui anunţ făcut săptămâna trecută ministrul educaţiei ucrainean Lilia Grinevici. Ministerul a acceptat în totalitate recomandările Comisiei de la Veneţia, a declarat la 1 februarie Lilia Grinevici în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul României la Kiev, Cristian-Leon Ţurcanu, potrivit unui comunicat postat pe site-ul oficial al instituţiei. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel