Țara Făgărașului, renașterea unei pitorești destinații turistice

Poziționată chiar în „inima țării”, între două zone turistice „tradiționale” (Brașov și Sibiu), superba Țară a Făgărașului a fost mult timp lăsată într-un con de umbră. Un proiect care unește 7 comune, scoate însă la iveală locuri cu un farmec sălbatic și pitoresc, aproape nederanjate de mâna omului, care fac ținutul să fie destinația perfectă pentru iubitorii naturii, dar și pentru pasionații de istorie a românilor.

Mai puțin cunoscută față de „vecinele" ei, adică Zona Brașov-Poiana Brașov-Bran-Moeciu sau Zona Sibiului (cu Mărginimea Sibiului și domeniul de schi), Țara Făgărașului este, de fapt, una dintre principalele regiuni turistice, istorice și etnografice ale României.
Geografic împărțită între județele Brașov și Sibiu, Țara Făgărașului are însă propria sa identitate.

Recent, mai multe organizații și asociații, alături de autoritățile locale și de investitori locali, s-au decis să promoveze mult mai eficient această regiune, precum și să impulsioneze dezvoltarea infrastructurii, pentru a nu mai fi „Cenușăreasa" turistică dintre „suratele" ei deja mult prea aglomerate.

Acest proiect, care unește 7 comune, și care este derulat de Asociația PROCULT Mărgineni și finanțat prin GAL Răsăritul Țării Făgărașului și AFIR – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale - axa LEADER, va scoate la iveală această destinație turistică perfectă pentru iubitorii naturii, dar și pentru pasionații de istorie a românilor. Proiectul acoperă geografic mare parte din zona dintre municipiile Făgăraș și Brașov.

7 localități aliate în proiect

Proiectul conceput pentru aceasta are o denumire lungă, dar care limitează exact zona și localitățile care care s-au aliat pentru promovarea turistică: „Inițializarea traseelor turistice pe teritoriul GAL (Grup de Acțiune Locală) Răsăritul Țării Făgărașului, constituirea de trasee tematice, auto, pedestre, ecvestre și cicloturism, informarea turiștilor și promovarea potențialului turistic al zonei în comunele: Mândra, Hârseni, Șercaia, Părău, Comăna, Șinca Nouă, Holbav".

Pentru punerea sa în practică, au fost încheiate acorduri de asociere cu unitățile administrativ-teritoriale din arealul vizat. „Acest proiect este, practic, un pionierat în zonă, ideea putând fi extinsă pe termen lung la întreaga arie a Țării Făgărașului. Inițiativa pornește de la convingerea că Țara Făgărașului are un potențial turistic enorm, potențial care, economic, încă nu este suficient pus în valoare", a precizat Alexandru Szasz, președintele Asociației PROCULT Mărgineni.

Alexandra Mihaela Lăzărescu, președintele GAL Răsăritul Țarii Făgărașului, sublinia că „pentru dezvoltarea turistică a acestei regiuni se simte nevoia implicării tuturor actorilor locali în favoarea schimbării de mentalitate și a simplificării unor acte normative, precum și a implementării turismului sustenabil. Dacă ținem cont de unul dintre pricipiile LEADER, respectiv abordare „de jos în sus", putem identifica mai precis „din teren"obstacolele care împiedică dezvoltarea sustenabilă pe care ne-o dorim cu toții".

De ce să mergi în Țara Făgărașului

Întregul proiect de promovare se desfășoară cu sloganul „Țara Făgărașului – În inima României, în inima ta!". Zona are numeroase puncte de atracție pentru turiști, pe care le descriem succint, ca să înțelegeți ce are de oferit această „inimă a țării".

Cel mai cunoscut repet este, probabil, Cetatea Făgărașului (din municipiul Făgăraș), recent restaurată după hrisoavele păstrate în arhive de pe vremea ficărui proprietar, și care a fost declarată, de cunoscuta publicație Huffington Post, drept cel de-al doilea castel din lume care merită vizitat, după castelul bavarez Neuschwanstein. Asaltată și atacată de nemumărate ori, cetatea cu turnuri semețe a cărei piatră de temelie a fost pusă în secolul XIV și în care aproape fiecare zid are un metru și jumătate grosime, nu a fost cucerită niciodată. A fost reședință pentru principii Transilvaniei care, însă, o dăruiau soțiilor lor. Uriașul edificiu, adăpostește importante colecții de carte, de armuri, bijuterii, mobilier, obiecte din etnografia și arta Țării Făgărașului, dar și colecții particulare sau expoziții temporare. În fiecare sâmbătă și duminică, de la ora 11.00, se poate vedea aici și Schimbarea Gărzii, care, inedit, este condusă de o domniță în straie de epocă.

Alte obiective turistice importante ale Țării Făgărașului sunt; Poiana Narciselor (Vad – Șercaia), cunoscută și sub numele de Dumbrava Vadului; coloanele de bazalt de la Piatra Cioplită (monument al naturii) din Comăna și Rezervația naturală Peștera Comăna; Peștera Gang de lângă sătucul Paltin, Șinca Nouă; Biserica din Păru cu hramul Sfântului Mare Mucenic Ghoerghe; Rezervația Naturală Holbav; Lacul Bâlea, Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și Herghelia de la Sâmbăta de Jos; Biserica Evanghelică Luterană din Hălmeag, comuna Șercaia; Muzeul Sătesc Matei Mânea din Copăcel, piramidele de la Șona, Templul Ursitelor – Mănăstirea Rupestră de la Șinca Veche; Moara de Apă de la Ohaba (lângă Șinca Veche), Instalația de la Vânători (în Lisa) unde se fac straie din lână, Bustul Împărătesei Sissi (unul din cele 5 care mai există în Europa) din cimitirul de la Hălmeag și Muzeul de Pânze și Povești din Mândra.

Ce poți face în zonă

Unul dintre cele mai importante evenimente din regiune este Festivalul Narciselor, organizat în vecinătatea vestitei Poiene a Narciselor de la Vlad - Șercaia - care cuprinde un areal de 400 de hectare mlăștinoase, unde narcisele cresc protejate de lege - și ajuns la a XIX-ediție. Anul acesta festivalul s-a desfășurat pe 12 mai, iar la petrecerea câmpenească au fost invitați mai mulți reprezentanți ai mass-media și ai agențiilor de turism.

Printre atracțiile zonei se numără și un altfel de turism cinegetic, bazat pe „bear watching" - urmărirea controlată a urșilor și a altor animale sălbatice, precum și un altfel de turism montan, pe trasee cu grade de dificultate diferite. De asemenea, pe traseele montane, cu diferite grade de dificultate, se poate merge și cu bicicleta, iar unul dintre proiectele finanţate, prin GAL RTF, din fonduri europene, a pus bazele unui centru de închirieri pentru doritori.

Trebuie subliniat că în Țara Făgărașului sunt zeci de trasee turistice montane, care pornesc din fiecare dintre cele 7 comune implicate în proiect: Mândra (4 trasee turistice amenajate), Hârseni (13 trasee turistice amenajate), Șercaia (4 trasee turistice amenajate), Părău (3 trasee turistice amenajate), Comăna (3 trasee turistice amenajate), Șinca Nouă (6 trasee turistice amenajate) și Holbav (4 trasee turistice amenajate).

Sunt trasee turistice de mai multe feluri: pedestre (de diferite dificultății), auto/cicloturism sau ecvestre. Toate sunt presărate cu refugii montane, iar unele dintre ele oferă magnifice puncte de belvedere.

Demn de menționat este Traseul partizanilor de pe ruta Sebeș - Hârșeni – Sebeș - Valea Sebeșului (drumul nou) – Pietricea - Valea Sebeșului – Sebeș. Nu e doar un singur traseu pe versantul estic al Făgărașilor, ci mai multe rute, unele foarte dificile, altele ușoare, pe care au călcat partizanii. Două dintre refugiile lor au fost refăcute - Coliba Crăiasa Munților și Coliba Hașilor – de Asociația SOS Țara Făgărașului, care are și ghizi locali foarte experimentați, iar pe unul dintre urcușuri se poate ajunge la locul un martirii anticomuniști și-au scris faimosul Testament.

„Țara Făgărașului poate deveni una dintre cele mai cunoscute și căutate regiuni turistice ale României. Are un potențial turistic enorm, iar capacitatea de cazare este dezvoltată, cel puțin la nivelul turismului rural. Regiunea are, în schimb, nevoie de o promovare puternică și unitară, de un brand precum și de îmbunătățirea infrastructurii rutiere și de creșterea capacității de cazare. De asemenea, sunt binevenite cât mai multe evenimente, așa cum este Festivalul Narciselor. Evenimentele pot avea tematică tradițională, folclorică dar și cavalerească. Țara Făgărașului nu trebuie să fie cu nimic mai prejos decât regiunile de turism rural Bran-Moieciu și Mărginimea Sibiului. De asemenea, Cetatea Făgărașului – unde a domnit și Vlad Dracul, tatăl lui Vlad Țepeș – se poate bucura de o notorietate similară Castelului Bran", explicat Traian Bădulescu, cunoscut consultant în turism.

Ce vor face pentru promovarea turistică

Proiectul celor 7 comune cuprinde exact: Amplasarea de panouri mobile de informare pe domeniul public; Promovarea prin aplicație mobilă și site web a traseelor turistice auto, pedestre, ecvestre și de cicloturism; Identificarea de trasee turistice pe teritoriul GAL Răsăritul Țării Făgărașului și monitorizarea acestora prin intermediul unei aplicații mobile Android/IOS; Identificarea obiectivelor turistice și informatizarea acestora prin intermediul codurilor QR cu link direct pe poziția de corespondență de pe site-ul proiectului. Accesarea codurilor QR va furniza instantaneu atât informații de orientare geografică, locație, trasee, obiective turistice din zona respectivă, cât și informații generale, date istorice, natură și arii protejate; Realizarea unei aplicații pentru smartphone (IOS și Android) care va fi activă după descărcare chiar și fără conexiune la internet; Realizarea unui site interactiv interconectat cu aplicația mobilă, cu scop informal-educațional, și de promovare a zonei; Promovarea traseelor turistice și a obiectivelor turistice existente în GAL Răsăritul Țării Făgărașului prin intermediul materialelor de promovare editate în cadrul proiectului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel