Surpriză uriașă după alegerile din Marea Britanie: Lidera unui partid pro-UE şi-a pierdut locul de parlamentar

Lidera Partidului Liberal Democrat, o formaţiune pro-UE, şi-a pierdut locul de parlamentar în urma alegerilor legislative din Regatul Unit, marcate de o victorie zdrobitoare a Partidului Conservator al premierului Boris Johnson

Jo Swinson, care a promis că va anula Brexitul dacă va fi aleasă, a fost învinsă în circumscripţia East Dunbartonshire, în vestul Scoţiei, de candidatul Partidului Naţional Scoţian (SNP). Şi la nivel naţional, partidul său, care se prezenta ca fiind singurul cu adevărat determinat să oprească Brexitul, a eşuat să-i convingă pe eurofilii din taberele conservatoare şi laburistă.

Cu toate acestea, "LibDem" s-a clasat pe locul doi în alegerile europene din luna mai, obţinând 20,3% din voturi, în urma Partidului Brexit, eurofob, care a întrunit 31,6% din voturi. Însă promisiunea liberal-democraţilor de a anula Brexitul fără un nou referendum a fost considerată antidemocratică chiar şi printre eurofili, iar modul de scrutin - uninominal majoritar într-un singur tur - nu a fost în favoarea lor.

Lider de numai cinci luni

Jo Swinson (39 de ani) a fost aleasă de numai cinci luni, în iulie, la conducerea liberal-democraţilor. Ea s-a raliat acestui partid la doar 21 de ani, candidând în alegerile legislative după ce şi-a finalizat studiile de management la London School of Economics.

După două tentative ratate, ea a câştigat în cele din urmă, în 2005, locul de parlamentar pentru comitatul său natal East Dunbartoshire (la nord de Glasgow, în Scoţia), la numai 25 de ani, devenind astfel cea mai tânără deputată din Parlamentul britanic nou-ales.

Mamă a doi copii şi feministă ferventă, ea a participat la guvernul de coaliţie cu conservatorii lui David Cameron, înainte de a-şi pierde locul de parlamentar în 2015. Ea l-a recâştigat doi ani mai târziu şi s-a făcut remarcată în 2018 pentru că la adus pe fiul ei Gabriel, pe atunci în vârstă de numai 11 săptămâni, în Parlament, remarcă Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel