Sorana Cîrstea, despre testele antidoping din tenis: Dacă ai trei astfel de situaţii, eşti suspendat trei ani

Fotografie de la cottonbro, Pexels
Fotografie de la cottonbro, Pexels

Tenismena Sorana Cirstea a vorbit, în cadrul unui podcast, despre testarea antidoping din tenis. 

"Aud că bate la ușă cineva. Îți vin acasă, mi-au venit săptămâna trecută. Vin constant, dar nu chiar la oră fixă. Dar tu trebuie să spui o oră, să poată să vină să te testeze. Eu dacă o să fiu în Franța, eu trebuie să dau adresa hotelului și o oră la care pot veni să mă testeze. Poți să dai adresa de la bază. Dacă sunt între 12 și 1 la Stejarii, eu trebuie să dau adresa de la Stejarii. Doar că e mai complicat, așa că mai toată lumea dă de acasă.

Ei pot veni să te testeze de oricâte ori vor. Au venit într-o săptămână și m-au testat de trei ori. Îți asumi! Dacă nu ești acasă, se numește „missed test” („test ratat”) și dacă ai trei astfel de situații, ești suspendat 3 ani”, a spus Sorana Cîrstea la podcastul lui Speak, „La fileu”, conform Prosport.

Preşedintele Asociaţiei Române pentru Mediere, sfat pentru Halep: Va fi un dosar destul de greu

Avocatul Dan Toma, specializat pe cauze sportive, preşedinte al Asociaţiei Române pentru Mediere, vine cu un sfat important pentru Simona Halep după ce sportiva a fost depistată pozitiv la un test antidoping. 

”Conform Codului Mondial Anti-Doping, modificat în anul 2021, în cazul Simonei Halep sancțiunea este suspendarea pentru o perioadă de 4 ani. Față de această sancțiune maximă pot apărea reduceri ale pedepsei ca urmare a unor circumstanțe: dacă sportivul avea scutire de uz terapeutic sau dacă acesta poate proba lipsa de intenție ori neglijență.

Nu știu dacă există vreo scutire de uz terapeutic, dar cred că, dacă există, până la acest moment s-ar fi aflat despre aceasta. În aceste condiții, cred că apărarea trebuie pregătită în a dovedi că sportivul nu a fost implicat în lanțul decizional care a dus la această situație.

Dar trebuie să mai reținem un aspect: în materia antidopingului funcționează principiul responsabilității stricte a sportivului. Acesta este responsabil de tot ce ține de respectarea normelor în materie, indiferent de competența colaboratorilor săi. Ca speță juridică nu este foarte complicată, dar pentru sportiv și apărătorii săi va fi un dosar destul de greu", a transmis avocatul Dan Toma, citat de Adevărul.

Noi detalii despre cazul Halep: Roxadustat e substanţă nespecifică pentru utilizarea intenţionată

Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) a publicat, luni, pe site-ul oficial, o serie de precizări în contextul depistării pozitive a jucătoarei de tenis Simona Halep, printre care faptul că "Roxadustat este substanţă nespecifică" şi că dacă se dovedeşte încălcarea intenţionată a Listei Interzise perioada de suspendare a unui sportiv este de 4 ani.

"Substanţa FG-4592 (Roxadustat) se încadrează în Lista Interzisă la secţiunea S2 - Hormoni peptidici, factori de creştere, substanţe înrudite şi mimetice, agenţi activatori ai factorilor care induc hipoxia. Stabilizatorii factorilor care induc hipoxia s-au regăsit pe Lista Interzisă din anul 2011. În 2015 şi 2016 a fost introdusă denumirea FG-4592 în cadrul acestei secţiuni de stabilizatori ai factorilor care induc hipoxia. Din anul 2017 a fost adăugată în Lista Interzisă denumirea internaţională a FG-4592 Roxadustat. Substanţa Roxadustat este considerată substanţă nespecifică", se menţionează pe site-ul citat.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel