Smoothie-ul natural care accelerează metabolismul și ajută la slăbit. Cum trebuie consumat

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @user16945876
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @user16945876

Micul dejun trebuie să furnizeze nutrienți de calitate pentru a susține energia zilnică, iar ovăzul s-a remarcat ca un aliment ideal de consumat dimineața, mai ales pe stomacul gol. Este ușor de digerat, hrănitor și oferă un plus de vitalitate. Sub formă de smoothie cu apă, poate sprijini metabolismul și procesul de slăbire. 

Smoothie-ul pe bază de apă și ovăz, consumat pe stomacul gol, este o alegere ideală pentru reglarea metabolismului și susținerea procesului de slăbire. Ovăzul oferă sațietate, reduce pofta de gustări și ajută la controlul caloriilor. Fiind un carbohidrat complex cu beta-glucan, are un impact redus asupra glicemiei și contribuie la scăderea colesterolului. Bogat în vitamine, minerale și fitonutrienți, acest smoothie poate fi combinat cu fructe sau băuturi vegetale, potrivit 20minutos.es

 

2. Sursa foto... (ovaz-cereale_15880500.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm

 

De ce să consumi ovăz

Bogat în fibre

Ovăzul conține un tip special de fibră solubilă numită beta-glucan. Aceasta formează în stomac o substanță gelatinoasă care încetinește digestia și absorbția zaharurilor, ceea ce ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge stabil. De asemenea, beta-glucanul ajută la scăderea colesterolului “rău” (LDL) prin blocarea absorbției acestuia în intestin, ceea ce protejează inima pe termen lung.

Energie de durată

Carbohidrații din ovăz sunt carbohidrați complecși, care se descompun mai lent decât cei simpli (precum zahărul). Asta înseamnă că energia se eliberează treptat, fără să ai un vârf glicemic urmat de o cădere bruscă, cum se întâmplă după mâncarea dulciurilor sau a alimentelor procesate. E ideal pentru a te menține plin de energie dimineața sau pe parcursul zilei.

Controlul glicemiei

Datorită fibrelor și structurii sale, ovăzul ajută la prevenirea fluctuațiilor bruște ale glicemiei. Acest lucru e important în special pentru persoanele cu diabet zaharat sau pentru cei care vor să prevină apariția acestuia. Fibrele încetinesc absorbția glucozei în sânge, astfel încât nivelul zahărului rămâne mai constant.

Sursă de proteine și minerale

Ovăzul nu e doar carbohidrat, ci și o sursă decentă de proteine, cu toți aminoacizii esențiali. În plus, conține minerale importante precum magneziu (care ajută mușchii și sistemul nervos), fier (esențial pentru transportul oxigenului), zinc (important pentru imunitate) și vitamine din complexul B (esențiale pentru energie și metabolism).

Susține sănătatea inimii

Consumul regulat de ovăz poate reduce riscul bolilor cardiovasculare prin scăderea colesterolului rău și prin efectele antioxidante și antiinflamatorii ale fibrelor și compușilor din ovăz. De asemenea, ajută la menținerea tensiunii arteriale în limite sănătoase.

Ajută la digestie

Fibrele insolubile și solubile din ovăz contribuie la un tranzit intestinal regulat, prevenind constipația și promovând sănătatea microbiomului intestinal (flora intestinală). O digestie bună înseamnă și un sistem imunitar mai puternic și o stare generală mai bună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel