Situație atipică în Maramureș. Turiștii sunt atrași cu animale sălbatice ținute în țarcuri

Situație atipică în Maramureș. Turiștii sunt atrași cu animale sălbatice ținute în țarcuri  /  Sursă foto: Pixbay
Situație atipică în Maramureș. Turiștii sunt atrași cu animale sălbatice ținute în țarcuri / Sursă foto: Pixbay

Antreprenorii din industria hotelieră din Maramureș au venit cu o idee atipică de a atrage turiștii. Aceștia se folosesc de animale sălbatice pe care le închid în țarcuri.

Sunt destule pensiuni în Maramureș care oferă posibilitatea turiştilor de a interacţiona în mod direct cu animale sălbatice, în special căprioare şi cerbi. Animalele sunt ţinute în ţarcuri pentru a putea fi fotografiate și admirate, dar mai ales pentru a atrage turiștii. Astfel de practici sunt considerate ilegale, pe rețelele de socializare fiind sesizate din când în când astfel de fapte, moment în care poliția se autosesizează și în final animalul captiv este eliberat.

„Animalele sălbatice nu trebuie să se regăsească în spațiul antropic decât în cazul in care acestea sunt găsite într-o stare precară de sănătate și pe durata îngrijirii în orfelinate, grădini veterinare. Există o bună și diversă legislație europeană transpusă în legislația romanească privind reglementarea comerțului cu specii din flora și fauna sălbatică, doar că nu se aplică prea bine. Și mai apare problema că unele specii ce sunt aduse ca și animale de companie, sunt eliberate în natură și devin specii invazive și care amenință speciile autohtone. Unele chiar sunt înlăturate de cele introduse. Un exemplu este țestoasa de apă cu tâmple roșii (lat. Trachemys scripta) ce o găsim acum peste tot, în detrimentul speciei europene – țestoasa de apă dulce (Emys orbicularis).

Odată cu aceste specii sunt aduse și o serie de boli (ex. salmonela), care pot face ravagii în rândul speciilor autohtone. sau de exemplu, unele boli ale caprelor negre sunt determinate de germeni proveniți din fecalele caprelor domestice ce pășunează în zona montană, uneori decimând populații locale de capre negre, motiv pentru care nu este recomandat pășunatul cu capre domestice în parcuri naționale, bineînțeles că alături de alți factori cum ar fi capacitatea caprei domestice de a roade aproape toate părțile morfologice ale plantelor și arbuștilor (rădăcini, tulpină, coajă, semințe, fructe etc.)”, a declarat Claudiu Iusan, biologul Parcului Național Munții Rodnei, pentru ziarmm.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel