Siria: ONU trage un semnal de alarmă în legătură cu riscul unei 'catastrofe umanitare' la Idlib

Doi responsabili ONU au tras un semnal de alarmă vineri în legătură cu riscul unei 'catastrofe umanitare' în provincia siriană Idlib, dacă violenţele care s-au intensificat de la sfârşitul lunii aprilie continuă, în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate, potrivit AFP.

'Cerem tuturor părţilor să înceteze ostilităţile', a declarat americanca Rosemary DiCarlo, secretar adjunct al ONU pentru afaceri politice. 'Riscăm o catastrofă umanitară', a avertizat ea în cadrul acestei sesiuni pe tema Siriei, a doua într-o săptămână.

Într-o primă reuniune cu uşile închise, la 10 mai, Rusia - aliata regimului de la Damasc - s-a opus aprobării unei poziţii comune în Consiliul de Securitate privind încetarea luptelor la Idlib. Secretarul adjunct ONU pentru afaceri umanitare, britanicul Mark Lowcock, a evocat la rândul său o 'escaladare îngrozitoare' cu tot mai multe butoaie explozive aruncate în cursul raidurilor aeriene. El a vorbit de asemenea despre un 'coşmar umanitar'.

'Aproape 80.000 de persoane nu au unde să meargă', 'adăpostindu-se în câmpuri sau sub copaci', potrivit acestuia. Mark Lowcock a indicat că nu este în măsură să spună cine se face responsabil de aceste bombardamente. Unele dintre ele 'sunt clar organizate de persoane care au acces la arme sofisticate, inclusiv la o forţă aeriană modernă şi arme precise şi inteligente', a spus el.

Din 28 aprilie '18 instalaţii medicale au fost afectate' de atacuri care încalcă dreptul internaţional, a mai spus Lowcock. De la sfârşitul lunii aprilie, forţele siriene şi aliaţii lor ruşi şi-au intensificat atacurile împotriva provinciei Idlib (nord-vest), o regiune decretată în septembrie drept 'zonă de dezescaladare', garantată de Rusia, Turcia şi Iran, 'făcând să planeze riscul unei ofensive pentru preluarea controlului asupra acestei ultime enclave controlate de grupări jihadiste'. Aproximativ 3 milioane de persoane locuiesc în provincia Idlib, inclusiv un milion de copii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel