Urmărește emisiunea live


Sfânta Varvara. Ce să NU faci și mănânci pe 4 decembrie

Biserică
Biserică

Pe 4 decembrie este cinstită Sfânta Varvara, protectoarea copiilor, care îi apără pe cei mici de boli, în special de pojar. În calendarul ortodox, sărbătoarea este marcată cu cruce neagră.

Sfânta Mare Muceniță Varvara, considerată și ocrotitoarea minerilor, a crescut în singurătate, într-un castel zidit pe stâlpii unei stânci. Cu toate că tatăl ei a încercat să o facă să se închine la idoli, a descoperit credința față de Dumnezeu și și-a dedicat întreaga viață Lui. Deși a fost schingiută și umilită pentru credința sa, Sfânta Varvara i-a rămas fidelă lui Dumnezeu. S-a ridicat la cele veșnice după ce a fost decapitată de propriul tată.

În folclorul bulgar, Sfânta Varvara este sora Sfântului Sava, care este cinstit a doua zi, pe 5 decembrie, şi a Sfântului Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie. Sfinţii Varvara şi Sava pregătesc aşadar ziua fratelui lor, Sfântul Nicolae.

Tradiții de Sfânta Varvara

Se obișnuiește ca în ziua Sfintei Varvara, părinții să însemneze pe frunte și pe față copiii cu semnul Sfintei Cruci, având degetul înmuiat în miere.

Se spune că nu este bine să muncești în ziua de Sfânta Varvara, să speli sau să mănânci fasole. Minerii nu intră în galerii, ci sărbătoresc și se bucură.

Rugăciune către Sfânta Varvara

Către tine ca la un adevărat izvor de vindecări şi grabnică tămăduire şi mult-minunată, Sfântă Fecioară Mare Muceniţă Varvara. noi, ticăloşii, scăpăm şi către sfântul tău chip, cu nevoinţă căzând, ne rugăm: vezi rănile păcatelor noastre cele de peste tot trupul.

Vezi neputinţa sufletelor noastre şi pe acestea cu obişnuita învăţătură a milosârdiei tale şi cu bună silinţă vindecă-le degrabă. Ia aminte la glasul rugăciunii noastre, nu trece cu vederea suspinele aduse din ticăloasele noastre inimi şi ascultă strigarea noastră, ca ceea ce eşti singura noastră scăpare, care ai închipuit prin trei ferestre pe Preasfânta cea de o fiinţă şi nedespărţită Treime în baia părintească ce ţi se zidea.

Pe Aceea roag-o pentru noi, păcătoşii şi netrebnicii robii tăi, ca să ne miluiască acum şi în ziua morţii noastre. Închină-te Părintelui ceresc, ca pe noi cei căzuţi sub povara păcatelor să ne ridice spre cuvântarea slavei Sale şi să ne îndrepteze ca întotdeauna să avem sus inimile, să gândim la calea de sus, iar nu la cele pământeşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel