Senatorul PSD Tit-Liviu Brăiloiu, control la Europol

europol anchetă decee
europol anchetă decee

Senatorul Tit-Liviu Brăiloiu va asigura, din partea României, o poziţie în secretariatul Grupului mixt de control parlamentar asupra Europol - JPSG (Joint Parliamentary Scrutiny Group). 

Desemnat de Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat să facă parte din delegaţia României la structura ce va controla Europol, senatorul PSD a participat pe 9 şi 10 octombrie, la Bruxelles, la reuniunea constitutivă a JPSG, care a avut ca principal obiectiv adoptarea unui Regulament de procedură pentru a permite lucrărilor să înceapă pe deplin în al doilea semestru al anului 2017.

Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă AGERPRES, discuţiile Grupului mixt au vizat: conducerea JPSG, organizarea secretariatului, procesul decizional, dreptul de a pune întrebări, regimul lingvistic şi constituirea de subgrupuri. 'În privinţa conducerii, parlamentarii români au susţinut conceptul de 'Troica' - câte un preşedinte din partea ţării aflate la conducerea UE, al celei dinainte şi al celei ce urmează - ceea ce face ca, în contextul preluării preşedinţiei în 2019, România să ajungă în curând la conducerea acestui Grup, pentru un an şi jumătate. Secretariatul Grupului ar urma să fie asigurat de parlamentele statelor membre în Troica, prin rotaţie. În întâlnirile bilaterale avute în marja reuniunii cu omologii săi europeni, Tit-Liviu Brăiloiu a susţinut nevoia de intensificare a controlului parlamentar prin dreptul de a pune întrebări şi chiar un calendar de audieri ale directorului Europol, dublate de un schimb eficient de informaţii care să asigure o comunicare reală', se arată în comunicatul Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Grupul mixt de control parlamentar va juca un rol esenţial în monitorizarea din punct de vedere politic a activităţilor Europol în îndeplinirea misiunii sale, inclusiv în ceea ce priveşte impactul respectivelor activităţi asupra drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor fizice. JPSG se va reuni de două ori pe an. În prima jumătate a anului, JPSG se reuneşte în parlamentul ţării care deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene, în timp ce, în a doua jumătate a anului, JPSG va organiza o reuniune la Parlamentul European. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel