€ 5.0920
|
$ 4.3641
|
Curs valutar: € 5.0920
|
$ 4.3641

Urmărește dezbaterea live

 

Secretul celor care au 90 de ani și o memorie impecabilă: Ce mănâncă în fiecare zi
Autor: Ema Apostu

longevitate-varstnica_94528800 Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
 

Persoanele care ajung la vârsta de 90 de ani cu o memorie remarcabilă au un secret simplu: consumul unui anumit aliment care pare să le păstreze mintea limpede și...

Persoanele care ajung la 90 de ani și au o memorie bună consumă zilnic un aliment simplu, dar extrem de benefic: nucile. Cercetările arată că acestea contribuie la menținerea sănătății creierului datorită conținutului ridicat de acizi grași omega-3 și antioxidanți precum vitamina E, melatonina și polifenolii. Acești compuși reduc inflamația și stresul oxidativ, încetinind declinul cognitiv. Studiile științifice confirmă că un consum regulat de nuci poate susține memoria pe termen lung, potrivit 20minutos.es

 

1. Sursa foto... (walnuts-nuci_96863900.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @alexgrec

 

De ce să consumi nuci

Sursă excelentă de grăsimi sănătoase

Nucile conțin grăsimi bune, în special grăsimi mononesaturate și polinesaturate, inclusiv acizi grași omega-3 de origine vegetală. Aceste grăsimi contribuie la sănătatea sistemului cardiovascular, ajutând la reducerea inflamației, la îmbunătățirea elasticității vaselor de sânge și la scăderea nivelului de colesterol LDL („rău”), crescând în același timp colesterolul HDL („bun”).

Bogate în proteine și fibre

Sunt o gustare ideală între mese, deoarece conțin proteine vegetale de calitate și fibre care induc sațietate. Acest lucru înseamnă că te pot ajuta să mănânci mai puțin pe parcursul zilei și să îți controlezi mai ușor greutatea. Fibrele contribuie, de asemenea, la o digestie bună și la menținerea unui tranzit intestinal echilibrat.

Conțin antioxidanți

Nucile sunt bogate în antioxidanți, în special polifenoli, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism. Acest lucru protejează celulele împotriva stresului oxidativ, un factor implicat în îmbătrânirea prematură și în apariția unor boli cronice precum cancerul, Alzheimer sau afecțiunile cardiovasculare.

Bune pentru creier

Structura nucii seamănă sugestiv cu forma creierului, iar această „coincidență” are o bază reală. Nucile sunt o sursă vegetală excelentă de omega-3 (acid alfa-linolenic), care susține funcțiile cognitive, precum memoria, învățarea și capacitatea de concentrare. De asemenea, contribuie la reducerea riscului de declin cognitiv odată cu înaintarea în vârstă.

Contribuie la sănătatea inimii

Numeroase studii au arătat că persoanele care consumă nuci în mod regulat au un risc mai scăzut de boli cardiovasculare. Acestea pot ajuta la reglarea tensiunii arteriale, la reducerea inflamației cronice și la menținerea unui ritm cardiac sănătos. 

Aport bun de vitamine și minerale

Nucile sunt o sursă concentrată de nutrienți esențiali precum magneziu (pentru sistemul nervos și muscular), zinc (pentru imunitate), fosfor (pentru sănătatea oaselor), seleniu (un puternic antioxidant), vitamina E (cu efect protector pentru piele și inimă) și vitamine din complexul B (esențiale pentru metabolism și echilibru nervos).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Comentarii

Pentru a vedea sau a publica comentarii, te rugăm să te autentifici în Facebook.
 
 
 
 
 
x close