EXCLUSIV  Schimbare de temperatură: Din București, de la 40 grade, la 5 grade. Locul unde te așteaptă Dumnezeu și o apă sfântă - foto / video

altar
altar

Ne plângem, pe bună dreptate, de ce se întâmplă Capitală, că este prea sufocant, prea aglomerat, prea murdar, prea cald, că traficul este infernal, dar există o parte bună ce nu ține de organizare, ci de norocul hărții: Din București ajungi, în circa două - trei ore, la mare sau la munte.

Și ce faci când în București sunt 30 - 40 grade și simți că te sufoci? Te urci în mașină te mai oprești abia într-un loc unde sunt mereu 5-6 grade. Din București până la Peșterea Ialomiței din Munții Bucegi faci doar 2 ore și 49 minute. Și dacă vii îmbrăcat în ținută de vară, cu pantaloni scurți, trebuie să îți iei ceva mai gros pe tine ca să faci față schimbării bruște de temperatură.

(w670)

Mi s-a părut bizar să scriu despre Peștera Ialomiței în condițiile în care este printre cele mai cunoscute obiective din România, dar la fel de bizar mi s-a părut că atunci când am vizitat-o, în urmă cu o săptămână, mai erau doar patru turiști acolo.

Se află pe versantul drept al Cheilor Ialomiței, în localitatea Moroeni, județul Dâmbovița, pe Muntele Bătrâna, la circa 10 km de izvoarele râului Ialomița, la o altitudine de 1.530 m. Este amplasată la circa 100 m în aval de morena frontală a Ialomiței, la altitudinea absolută de 1.660 m.

(w670)

Intrarea este doar 10 lei, deși ar merita mult mai mult. Dar dincolo de faptul că este o temperatură de n-ai mai vrea să pleci, este și o liniște aparte și peste tot îl simți pe Dumnezeu. Nici n-ar avea cum altfel din moment ce, la intrarea în peșteră, în gura peșterii, se află Mănăstirea Ialomiţei, ridicată în secolul al XVI-lea, ctitorită de voievodul Ţării Româneşti, Mihnea cel Rău. Iar acolo unde se termină peșteră este un altar în care curge pârâul peșterii. Impropriu spus se termină, până unde este accesibilă.

Și dacă tot se anunță o vreme caniculară în București în weekendul 15 - 16 iunie, parcă ar merge o vizită în Peștera Ialomiței! Dați asfaltul încins și zgomotul pe multă răcoare și liniște.

VIDEO:

(w670) altar

(w670)

 

Se spune că altarul ar fi fost folosit de unii sihaștri în vechime pentru oficierea serviciului divin. Stalactitele sunt așezate în așa fel încât creează iluzia unui altar de biserică. Acolo curge și "Izvorul de apă vie" despre care se spune că ar fi fost apa sfântă a dacilor. Apa are o puritate absolută, este potabilă și nu are reziduri sau minerale. Cercetătorii sunt de părere că izvolul trece prin mai multe filtre naturale calcaroase și de argilă, apoi peste zăcăminte de argint care determină, toate împreună un filtru natural absolut și aduc în peșteră apa de o puritate absolută.

Mai multe imagini găsiți aici:

(w670)

(w670)

(w670)

(w670)

(w670)

VIDEO:

(w670)

Alte informații despre Peștera Ialomiței:

Prima sală a peșterii poartă numele de Mihnea Vodă, având următoarele dimensiuni: lungimea de 115 m, lățimea de 15 m și înălțimea de 10-25 m. Înainte de 1924, prin această grotă curgea Râul Peșterii. Astăzi, pârâul intră în subteran înainte de a ajunge la grotă și se varsă mult mai jos, în Ialomița. Urmează galeria numită Pasaj cu lungimea de 20 m și lățimea între 1-8 m, în timp ce înălțimea variază între 1,5-2 m. Sălile Decebal(în formă de dom, din care se deschid mai multe galerii) și Sf. Maria sunt legate între ele, și au dimensiuni modeste: lungime între 10-30 m și înălțime între 2-10 m. La Grota Sf. Maria se ajunge trecând peste un prag din bolovani mari și umezi. Denumirea sălii vine de la asemănarea unei stalagmite cu statuia Fecioarei Maria. Cea mai mare cavitate din această peșteră o reprezintă Sala Urșilor. Aceasta este lipsită de apă și are un sol bolovănos. La descoperirea ei au fost găsite numeroase oseminte și chiar schelete întregi provenite de la ursul cavernelor, "Ursus Spelacus Blum", printre care unele la suprafață, ceea ce duce la presupunerea că, acum 10.000 de ani, aici au fost ultimele ascunzători ale urșilor cavernelor.

După o nouă galerie lungă de 40 m, urmează sala la Răspântie și sala cu cele mai mari dimensiuni din toată peștera: Sala Urșilor sau Sala Mare având 72 m lungime, 35 m lățime și 25 m înălțime. Alte săli: Sala Hades. Din Sala Urșilor se deschide o galerie de 2 m înălțime denumită Fundul Peșterii, care, mai de mult, conținea numeroși stâlpi ce legau bolta de sol. Urmează Galeria Apelor până la Altar în care curge pârâul Peșterii. Peștera este accesibilă până la altar. Aici, stalactitele sunt așezate în așa fel încât dau impresia unui altar de biserică.

Condiții de vizitare în Peștera Ialomiței:

Peștera Ialomiței poate fi vizitată până la încăperea altarului, suprafața accesibilă turiștilor de 400 m. Turiștii pot vizita peștera zilnic, între orele 8.00-17.00, iarna și 8.00-19.00, vara.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel