Urmărește emisiunea live


Scandalul înregistrărilor. Cum se schimbau miniștrii, la restaurant

Interceptări telefonice
Interceptări telefonice

La patru zile după publicarea stenogramelor care pot arunca în aer clasa politică, apar primele indicii privind autorul înregistrărilor. Ajunse la revista Wprost, înregistrări ale discuțiilor între ministrul polonez de Interne și Guvernatorul Băcii Centrale au declanșat un imens scandal. Premierul Donald Tusk a recunoscut că pregătește alegeri anticipate, cerându-și scuze pentru raidul efectuat de Poliție la ziarul care a publicat înregistrările. 

Poliția apucase, însă, să efectueze primele arestări în restaurantul din Varșovia unde au fost efectuate înregistrările, reținând și un agent de securitate care pare să fi furnizat presei dovezile. Totuși, după revolta jurnaliștilor polonezi și scandalul declanșat în mass media, este puțin probabil ca autoritățile să mai continue hărțuirea celor care au declanșat scandalul.

Guvernatorul cere demisia ministrului de Finanțe

Stenogramele publicate până acum arată cum ministrul de Interne, Bartlomiej Sienkiewicz,  îi cere Guvernatorului Băncii Poloniei să intervină, pentru a ajuta Guvernul să câștige alegerile din 2015. La schimb, guvernatorul Marek Belka solicită demiterea ministrului de Finanțe. Membrii Guvernului, inclusiv premierul Tusk, au încercat inițial să decredibilizeze articolul. Tusk a denunțat incidentul ca o încercare de răsturnare a Guvernului prin mijloace ilegale.

Ulterior, polițiștii au vrut să ”protejeze” probele, confiscându-le de la redacția Wprost. Reacția mass media a oprit această tentativă, pentru care ministrul de Interne va fi demis. Tusk speră să scape, oferind scuze presei și dându-l afară din cabinet pe  Sienkiewicz. Însă, Jaroslav Kaczynski, liderul Opoziției, a anunțat deja o moțiune de cenzură. Zlotul polonez a pierdut teren, față de euro.

Luni, sunt anunțate noi stenograme în revista Wprost, care a publicat înregistrările.

Citește și: Scandal uriaș. Ciuvică spune că este vorba despre o intervenție abuzivă

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel