Scandal dezinfectanți. Renate Weber: Informările SRI trebuie desecretizate

Renate Weber
Renate Weber

Europarlamentarul ALDE, Renate Weber, consideră că informările SRI privind sistemul sanitar, în contextul scandalului legat de firma Hexi Pharma, trebuie desecretizate, apreciind că "nu există nimic care să fie de fapt de interes public şi să nu poată fi făcut public".

"Sunt surprinsă de două aspecte: de un fel de așteptare pe care îl văd ca SRI să știe tot, să urmărească tot și să rezolve tot. E o așteptare profund nesănătoasă și din partea publicului, și din partea presei, și din partea unor autorități. Un stat democratic nu se conduce în felul acesta. Nu un serviciu de informații trebuie să fie considerat un fel de Alfa și Omega a ceea ce se întâmplă în acea societate. Și sunt surprinsă că există în societatea românească așteptări uriașe de la SRI cu prețul inclusiv al renunțării la orice s-ar chema drepturile noastre.

Citește și: Ce spune Iohannis despre afirmația lui Tăriceanu privind Hexi Pharma

Pe de altă parte, văd o reacție care mă surprinde profund a tuturor autorităților. Cel mai blând termen ar fi acela de bâlbe peste bâlbe. În acest moment mi se pare că oamenii care sunt răspunzători înainte de orice în fața noastră, a publicului, se ascund în spatele unor așazise secrete. Nu există nimic care să fie de fapt de interes public şi să nu poată fi făcut public, desecretizat, dacă este cazul, pentru că toate aceste autorități și toate aceste instituţii sunt în slujba publicului", a declarat, vineri, la RFI, Renate Weber, întrebată cum comentează reacțiile unor autorități vizavi de informările SRI, legate de scandalul dezinfectanților.

În opinia europarlamentarului ALDE, acele informări SRI trebuie desecretizate. "Nu orice informare de la SRI este menit să ajungă în fața opiniei publice. Nu orice, dar asta nu înseamnă că lucruri fundamentale, care interesează publicul, ele nu trebuie aduse publicului". 

Citește și: Iohannis recunoaște! SRI l-a informat cu privire la problema dezinfectanților

"Ce să înţelegem, că SRI-ul a ştiut ani de zile că avem o bombă cu ceas în toate spitalele din România şi s-a mulţumit doar să trimită nişte informări secrete unor decidenţi politici? SRI-ul este primul interesat, cred eu, să-şi spele numele şi să desecretizeze informaţiile pe care le-a trimis, acele părţi din informaţii care pot fi făcute publice", a mai adăugat Renate Weber.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel