EXCLUSIV  S-a creat o nouă Românie în afara granițelor. Părintele George Vâlcu, despre marea durere privind copiii pe care îi pierdem în afara țării / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm

Părintele George Vâlcu, preot paroh al Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Antwerpen, Belgia, a fost invitat la emisiunea „Departe de România", moderată de Gabriel Nuță-Stoica, redactor-șef adjunct al site-ului ȘtiriDiaspora, unde a vorbit despre românii din diaspora. 

Potrivit părintelui George Vâlcu, începând cu anul 2020, s-a observat o scădere semnificativă a numărului de nașteri. În Belgia, de exemplu, numărul copiilor români născuți în 2023 a fost de două ori mai mic decât în 2019. Această descreștere poate fi înțeleasă în contextul pandemiei de COVID-19 și a dificultăților socio-economice care au afectat în special păturile vulnerabile din punct de vedere social, în care se încadrează și mulți români din străinătate.

„În 2021, într-o conferință a preoților, ați avut o intervenție interesantă în care ați estimat că peste 750.000 de copii români s-au născut în diaspora. Credeți că trendul se menține?”, a întrebat Gabriel Nuță-Stoica. 

„Din păcate, nu. Se pare că a fost un vârf în 2019 în privința numărului de copii născuți. Trendul se verifică și în România, se verifică și în comunitățile din afara granițelor țării. De obicei, când sunt cifrele acestea, să avem în vedere că ele includ și comunitățile istorice din vecinătatea României. E vorba și despre Republica Moldova, unde sunt mulți cetățeni români, e vorba și de Ungaria, e vorba și de Serbia și abia apoi e vorba de noi care suntem mai departe.

A fost un vârf în privința numărului de nașteri în anul 2019, iar apoi, începând cu 2020 a fost o scădere semnificativă. Aici, în Belgia, anul trecut, s-au născut de două ori mai puțini copii români decât în 2019. Nu e greu să înțelegem de ce. În 2020 a fost pandemia și apoi toate dificultățile socio-economice cu care se confruntă păturile cele mai sensibile, fragile, din punct de vedere al așezării sociale, și românii acolo se încadrează.", a spus părintele George Vâlcu. 

 

2. -imagine fara descriere- (george-valcu_67336100.jpg)

 

Unul din șase copii români se naște în afara granițelor României

Părintele George Vâlcu este de părere că evoluția demografică actuală indică o situație preocupantă, în care unul din șase copii români se naște în afara granițelor țării. Această proporție nu poate fi considerată neglijabilă sau neimportantă. Potrivit acestuia, este necesar să se dezvolte politici coerente.

„Asta se traduce și într-o evoluție demografică nu foarte fericită. Totuși, dacă privim proporțional, în momentul de față, unul din șase copii români se naște în afara granițelor României. Nu mi se pare că e un număr mic sau nesemnificativ. Cred că ar trebui să genereze, în rândul celor care se ocupă cu treburile astea, un set de politici coerente care să încerce să răspundă la întrebarea: „Ce facem cu copiii care se nasc?”

Mulți dintre ei devin, prin naștere, cetățeni ai țărilor unde se nasc. Marea majoritatea sunt și cetățeni români pentru că sunt înregistrați la ambasade de către părinți care consideră că e important să aibă cetățenie română.

Se observă o creștere a preocupării pentru ceea ce se întâmplă cu oamenii aceștia care sunt aici. Fără îndoială e loc de mult mai bine. Nădejdea mea e că, dincolo de alegerile la care vom participa anul acesta, grija aceasta pentru comunitățile românești să continue.”, a spus părintele George Vâlcu. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel