Radu Tudor și Bogdan Chirieac, despre lovitura Gazprom pentru Ucraina

Postul de televiziune Russia Today, care transmite toate deciziile Rusiei și toate elementele de propagandă ale Kremlinului, a difuzat o știre de ultimă oră. Moscova a folosit arma cea mai de preț în lupta cu Ucraina: Gazprom. Rusia a oprit robinetul gazelor. Ucraina nu mai primește gaz rusesc, după ce, luni, a expirat termenul de achitare a datoriei. 

Jurnalistul Radu Tudor și analistul politic Bogdan Chirieac au comentat subiectul la Antena 3. 

Radu Tudor a declarat că "lucrurile au degenerat foarte, foarte mult și e greu să mai faci pași înapoi. Federația Rusă are această armă principală a șantajării și a controlării economice a unui stat prin livrarea de gaze. Compania Gazprom reprezintă arma cea mai importantă a Moscovei. (...) Rămâne de văzut cât de mult vor interveni autoritățile europene în nuanțarea acestei decizii și în stoparea escaladării conflictului dintre Rusia și Ucraina, care a ajuns într-o fază destul de dificilă și s-ar putea să vedem și mai mult decât am văzut până acum". 

VEZI și: Gazprom cere Ucrainei penalități uriașe

Analistul politic Bogdan Chirieac a declarat, întrebat fiind ce urmărește Moscova, că Rusia vrea "să-și ia banii înapoi". A argumentat: "Să nu uităm că Ucraina are o datorie uriașă, de miliarde de dolari, pentru gazul deja livrat de către Gazprom. După ce au început toate incidentele de la sfârșitul anului trecut, în decembrie, știți că Rusia a spus că Ucraina trebuie să-i plătească gazul pe care i l-a livrat. S-au dat diverse termene, astăzi expiră acest termen. Și Occidentului îi va fi greu să-i spună Rusiei dați-le în continuare gaz, dar fără bani. (...) Sigur că este o armă politică, dar din punct de vedere economic este perfect justificată. Au de plată vreo 16 miliarde de dolari, deci întâi banii și apoi gazul. Ce o să facă Ucraina? Ce a făcut acum cinci ani. O să ia din gazul care merge în Occident și o să-l folosească ei, fără să mai plătească nimic". 

VEZI și: Gazprom avertizează Ucraina

Radu Tudor a mai spus că Rusia "vrea să demonstreze, printr-o măsură de forță, că poate controla și poate determina Ucraina să facă pași înapoi, în această dorință a lor de a controla teritoriul. (...) O consider o măsură de forță, un  picior pe care Rusia îl pune cu zgomot pe teritoriul Ucrainei". Jurnalistul a subliniat că îi este teamă că nu se va termina curând. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel