Rovana Plumb: Guvernul, interesat de problema romilor

Guvernul României este interesat de problematica romilor, iar cei 500 de ani de sclavie, politicile de exterminare aplicate de regimuri de tristă amintire au încă efecte vizibile, a declarat Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, într-un mesaj transmis în cadrul conferinţei de deschidere a expoziţiei 'Genocide against Roma - Remember to resist / Genocid împotriva Romilor - Amintiţi-vă să rezistaţi'. 

'Este motivul pentru care depunem eforturi susţinute şi alocăm resurse importante pentru combaterea oricăror forme de discriminare şi excluziune socială, a oricăror manifestări de rasism şi discurs propagator de ură în spaţiul public. Doar pe asemenea coordonate vom putea contribui la consolidarea unui spaţiu european incluziv, sigur şi generos pentru toţi cetăţenii, indiferent de apartenenţa lor etnică ori condiţia socială, în respect deplin al drepturilor omului şi al identităţii culturale', a spus Plumb. 

Ea a reamintit că în noaptea de 2 spre 3 august 1944, 3.000 de romi, copii, femei şi bărbaţi, din lagărul Auschwitz-Birkenau au fost trimişi în camerele de gazare. 

'Sfârşitul lor tragic a reprezentat doar o parte din imensa suferinţă la care milioane de oameni nevinovaţi au fost condamnaţi şi exterminaţi de nazişti şi aliaţii lor în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Cu tristeţe şi profund regret trebuie să amintim că şi unii decidenţi ai Guvernului României din acea perioadă au contribuit la producerea Holocaustului împotriva evreilor şi romilor. (...) Nu uităm crimele naziste şi tragediile trăite de concetăţenii noştri în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Ne asumăm responsabilitatea faţă de această pagină neagră din istorie, care face parte din memoria colectivă şi ale cărei consecinţe se pot resimţi şi azi, prin marginalizarea economico-socială cu care se confruntă marea majoritate a etnicilor romi', a mai arătat ministrul.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel