Rezultatul alegerilor prezidențiale din 2009, contestat la CEDO

Senatorul MIRCEA GEOANĂ, președintele Partidului Social Românesc (PSRo), a precizat că  o contestație privind rezultatul alegerilor din 2009 va ajunge la CEDO. Prima etapă a acestui proces, respectiv depunerea unei întâmpinări la Comisia de la Veneția, a fost parcursă. Alegerile  prezidențiale din 2009 au fost contestate la instanțele din țară, dar Curtea Constituțională a validat cel de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu la Palatul Cotroceni. Justiția europeană poate stabili dacă mandatul lui Traian Băsescu a fost nelegitim.

"D-le președinte, alegerile prezidențiale din 2009 au fost cele mai contestate din lumea civilizată după cel de-al Doilea Război Mondial. Au fost atât de multe semne de întrebare și au rămas în continuare. Înțeleg că ați înaintat o plângere la CEDO vizavi de felul în care s-a gestionat aceste alegeri, în care regimul Băsescu a gestionat aceste alegeri", a spus analistul politic Bogdan Chirieac adresându-i-se senatorului Mircea Geoană, invitat la DC News Live.

Comisia de la Veneția, filtru obligatoriu

"Există un filtru obligatoriu înainte de CEDO care se numește Comisia de la Veneția, a răspuns Geoană. Acolo a fost deja formulată o astfel de întâmpinare. Ca să poți să ai acces la CEDO, trebuie să treci prin Comisia de la Veneția. Iar, Comisia de la Veneția are și ea ritmul și procedurile sale. Dar, indiferent de orice formă reparatorie, timpul a trecut, mandatul al doilea al lui Traian Băsescu, chiar dacă este atât de controversat și, din punctul meu de vedere, nelegitim, nu poate fi întors de la groapă. Ce a făcut bine sau rău, sunt lucruri care s-au întâmplat. Întrebarea este ce facem în viitor: dacă astfel de situații nu se vor mai întâmpla, dacă siluirea voinței electoratului nu va mai fi posibilă în România și dacă măcar acel exemplu va fi pentru viitor un factor de descurajare pentru folosirea atât de agresivă a unor metode până la urmă nelegale și nelegitime pentru a câștiga alegerile în această țară, măcar a fost o contribuție bună pentru o Românie mai democratică”, a spus Geoană.

Conform exit-poll-urilor de la ora 19:00 (publicate la ora 21:00) și care nu includeau estimările voturilor la secțiile din străinătate, Mircea Geoană era câștigător al alegerilor.

A doua zi, însă, pe 7 decembrie 2009, potrivit rezultatelor publicate de Biroul Electoral Central, Traian Băsescu câștiga un nou mandat la Cotroceni, cu 50,33% din numărul total de voturi valabil exprimate.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel