EXCLUSIV  Revoluție în agricultură, în PAC. Trei ELEMENTE noi. Carmen Avram: Pentru România, e foarte important

Revoluție în agricultură, în PAC. Trei ELEMENTE noi. Carmen Avram: Pentru România, e foarte important / Foto: Pixabay
Revoluție în agricultură, în PAC. Trei ELEMENTE noi. Carmen Avram: Pentru România, e foarte important / Foto: Pixabay

Europarlamentarul Carmen Avram a vorbit despre noutățile din Politica Agricolă Comună, în exclusivitate pentru DC NEWS și DC NEWS TV.

Europarlamentarul Carmen Avram a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, care sunt cele mai importante elemente-cheie și noutăți din noua Politica Agricolă Comună.

"Adevărata dezvoltare a sectorului agricol în România s-a produs abia după ce noi am intrat în anul 2007 în Uniunea Europeană. Au avut nevoie să vadă cum funcționează piața, au avut nevoie să ajusteze ceea ce era de ajustat, au avut nevoie să facă foarte multe investiții pentru a deveni competitivi și ei au început să crească doar în ultimii ani. De aceea ceea ce se întâmplă acum, faptul că vine această reformă, unii spun chiar că e o revoluție în agricultură, ceea ce se întâmplă îi sperie pe unii pentru că sunt oameni care s-au îndatorat foarte mult. Am întâlnit fermieri din România care au datorii la bancă de milioane de euro, de exemplu, sunt echipamente pe care le-au cumpărat și care ar trebui să fie conforme cu ceea ce urmează să se întâmple în noua Politica Agricolă Comună. Cele mai importante elemente-cheie și noutăți din noua Politica Agricolă Comună sunt trei:

Cele trei elemente-cheie din PAC

1. Eco-schemele, pentru care România va trebui să aloce 25% din bugetul pentru subvenții, adică aproximativ 500 de milioane de euro pe an.

2. Plata redistributivă, care din 2023, odată cu noua PAC, devine obligatorie. Pe scurt, iei bani de la cei mari și dai la cei mici, dar, în realitate, e formulă prin care poți să ajungi la un echilibru între subvențiile pe care le primesc fermierii mari și subvențiile pe care le primesc fermierii mici, astfel încât să elimini diferența, o diferență care s-a creat artificial, de fapt, la nivel de percepție, între fermierul mare și cel mic. În România am constatat că fermierul mare și fermierul mic se ajută reciproc. Pentru România acest lucru este foarte important pentru că noi avem atât fermieri foarte mari, dar avem și o masă foarte mare de fermieri mici care nu reușesc întotdeauna să țină pasul cu competiția, dar se va lucra la Ministerul Agriculturii la o formulă de plată redistributivă care să nu afecteze fermierii mari, dar să îi ajute pe cei mici să crească.

3. Condiționalitatea socială care este o victorie a grupului politic din care fac parte și o premieră în istoria de decenii a politicii agricole comune. Ar fi pentru întâia oară când plățile directe ar fi condiționate de modul în care fermierii respectă drepturile muncitorilor din agricultură. A fost o dezbatere întreagă asupra acestui subiect în Parlamentul European, am asistat cu toții, am văzut abuzurile la care au fost supuși sezonierii în plină pandemie COVID, fără contracte de muncă, fără drept la zile libere și atunci s-a luat această decizie să fie o condiționalitate pentru a nu mai exista abuzuri. Faci abuzuri, nu mai iei bani. Astea sunt doar câteva dintre principalele schimbări.", a explicat Carmen Avram în exclusivitate pentru DC NEWS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel