Referendum familie. PACT vine cu zece mențiuni cheie

Sebastia Burduja
Sebastia Burduja

Partidul PACT și-a exprimat poziția vizavi de referendumul pentru redefinirea familiei.

În contexul organizării referendumului din 6-7 octombrie 2018, PACT pentru România face următoarele precizări:

1. În viziunea PACT, un partid politic nu trebuie să impună membrilor sau simpatizanților săi poziția pe care aceștia trebuie să o adopte în chestiuni care privesc valorile lor fundamentale.

2. Dreptul la liberă exprimare este garantat. Noi, singurul partid construit de jos în sus în România de azi, nu impunem poziționări și nu emitem instrucțiuni „de la centru" membrilor noștri. Avem convingerea că cetățenii României vor să rămână oameni liberi.

3. PACT consideră că „instrucțiunile pe linie de partid" nu au ce căuta în chestiunile fundamentale, care țin de libertatea fiecărui cetățean de a-și alege propriul sistem de valori. Astfel, membrii și simpatizanții PACT nu au nevoie de nicio structură de partid care să le dicteze ce să facă, fiind - fiecare dintre ei - pe deplin responsabili și în măsură să judece singuri și să aleagă opțiunea potrivită cu propriul lor sistem de valori.

4. Înțelegem argumentele celor care invocă egalitatea în drepturi pentru toți cetățenii României, indiferent de alegerile și orientările lor libere. Libertatea individuală este valoarea supremă a unei democrații.

5. Înțelegem totodată argumentele celor care arată că demersul democratic a peste 3 milioane de români trebuie să își urmeze cursul, așa cum este garantat de Art. 74 din Constituția României.

6. Înțelegem argumentele celor care refuză boicotul, afirmând că votul este nu doar un drept, ci și o obligație civică în orice democrație. Înțelegem temerea lor că un apel la boicot acum nu este congruent cu apeluri trecute/viitoare la participare la vot.

7. Înțelegem totodată argumentele românilor din diaspora, care se tem că o slabă participare la vot va fi invocată ulterior de autorități pentru a limita (din nou) numărul secțiilor de votare din diaspora pentru alegerile europarlamentare și prezidențiale din 2019.

8. Înțelegem argumentele celor care invocă boicotul ca opțiune legitimă, având în vedere însăși existența unui prag pentru validarea referendumului. Înțelegem și opțiunea boicotului pentru cei care nu vor să gireze un referendum politizat, la care nu se vor folosi măsurile de bază de asigurare a corectitudinii votului.

9. Înțelegem argumentele celor care arată că o astfel de temă a fost utilizată și în alte societăți din Estul Europei, cu o susținere directă sau indirectă de la Est, în scopul dezbinării respectivelor societății și a Proiectului European.

10. Înțelegem, în fine, argumentele celor care atrag atenția asupra faptului că această temă a acaparat dezbaterile publice din România, în detrimentul unor subiecte de maximă importanță și urgență: părăsirea în masă a României de milioane de cetățeni, educația, sănătatea, infrastructura, criza forței de muncă, Centenarul, Președinția Consiliului UE etc. O astfel de diversiune ajută doar coaliția de la putere, căreia nu i se mai cere socoteală pentru calitatea execrabilă a actului de guvernare.

Având în vedere toate aceste aspecte, fiecare membru/simpatizant PACT pentru România decide dacă votează da sau nu, dacă participă sau nu la referendumul din 6-7 octombrie 2018. Ne exprimăm totodată regretul că o astfel de temă a fost confiscată de agendele politice a diferite grupări, începând cu actuala coaliție de guvernământ. Acest fapt duce doar la polarizarea și mai mare a unei societăți descumpănite, dezamăgite și tot mai desprinse de ceea ce înseamnă politică. Consecința este că, indiferent de rezultatul referendumului, România riscă să conteze pe tot mai puțini cetățeni cu adevărat implicați în societate.

Mai mult, ne exprimam profunda îngrijorare privind posibilitatea fraudelor și a erorilor procesului de votare in cadrul acestui referendum, având in vedere lipsa unor elemente de siguranța validate in cadrul alegerilor locale și parlamentare din 2016, cât și prin modul de calculare a pragului electoral. Solicitam organizatorilor referendumului îndreptarea de urgenta a acestor deficiente pentru a asigura un proces legitim, corect și credibil.

Nevoie de unitate

In concluzie: acum, când se află pe marginea prăpastiei, dar și în plin An Centenar, România are nevoie de unitate – mai presus de orice diferențe legate de opinii și orientări personale. Existența statului român în Europa depinde de recuperarea distanței de dezvoltare față de Uniunea Europeană într-un timp cât mai scurt.

PACT pentru România refuză să facă jocurile celor care lansează periodic fumigene în spațiul public, păcălindu-i pe români cu teme bine alese, aruncate pe piață exact atunci când le convine partidelor de la putere. Coaliției PSD-ALDE îi adresăm public o întrebare: De ce ați decis organizarea acestui referendum tocmai acum, când semnăturile de susținere sunt strânse încă din mai 2016? Din nou, agenda unui singur individ dictează agenda unei întregi națiuni.

Astfel, PACT pentru România a ales și alege să nu discute subiectul referendumului în afara acestei poziții publice. Facem un apel către toți românii din țară și din diaspora să acționeze în deplină cunoștință a acestui fapt: toți cei care contribuie la dezbaterea creată artificial – de o parte sau de alta – fac, cu sau fără voia lor, jocurile unor politicieni incapabili să guverneze România.

PACT pentru România are un program complet, viabil pentru revenirea acasă a celor peste 5 milioane de români și pentru transformarea României în țara din care să nu mai fim nevoiți să plecăm. PACT va continua să se concentreze pe soluții pozitive de dezvoltare prin programul nostru și prin experții noștri, soluții care contribuie la unitatea românilor de pretutindeni într-un proiect comun.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel