Răspunde NATO solicitării diplomației române?

Comandantul forțelor NATO în Europa, Philip Breedlove, a declarat că alianța ia considerare o prezență miliară permanentă în estul Europei, ca urmare a crizei din Ucraina. Cu doar o săptămână în urmă, șeful diplomației române, Titus Corlățean, a cerut o bază permanentă a NATO în țara noastră, măsură despre care președintele Băsescu a sugerat că nu este necesară.

Întrebat, marți, într-o conferință de presă, dacă situaţia din Ucraina ar putea duce la o prezenţă militară permanentă a forţelor NATO în Europa de Est, el a răspuns: "Cred că trebuie să analizăm o astfel de posibilitate".

Breedlove, un general de patru stele al Aviației americane, pledează de la începutul crizei ucrainene pentru mai multe exerciții militare în estul Europei și sporirea prezenței navale, aeriene și terestre. Surse citate de presa americană susțin însă că strategia comandantului NATO este în contrast cu cea a Administrației Obama, care nu împărtășește viziunea generalului.

Măsura, care ar putea fi una de natură să irite Rusia, este agreată de către diplomația română. Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a pledat în cadrul unui interviu acordat Washington Post la data de 30 aprilie, pentru sporirea prezenței militare, economice și politice a SUA în România, adăugând că printre așteptările Bucureștiului se numără și o bază militară permanentă a NATO.

Citește și: ANALIZĂ DC NEWS. Bucureștiul cere NATO să-i consolideze securitatea. UE: România poate trage definitiv Republica Moldova din sfera de influență a Rusiei


"Amenințarea rusă este o realitate. România reprezintă flancul estic al NATO. Așa că avem nevoie de susținere. Așteptările noastre se referă la o mai substanțială prezență militară americană în România și poate chiar o bază militară permanentă a NATO", a declarat ministrul.

Într-un interviu televizat acordat recent, fostul ministru de Externe al României, diplomatul Mircea Geoană, a invocat și el varianta amplasării unei baze militare permanente pe teritoriul țării noastre.

De necesitatea unei măsuri asiguratorii precum cea expusă de generalul Breedlove nu este însă convins președintele Traian Băsescu. El este de părere că cei 1.600 de soldați americani aflați pe teritoriul nostru sunt destui. Întrebat dacă vor mai veni și alții, el a răspuns, la 15 aprilie, că "după mine sunt cam suficienți, nu știu dacă neapărat ne mai trebuiesc". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel