EXCLUSIV  PREMIERĂ: Teatru la Castel. ”Neveste de fotbaliști”, la Le Château: E o comedie acidă. Râzi și apoi te gândești de ce

Le Château, castelul din inima Capitalei, împreună cu Teatralis, aduce în premieră, din 17 mai, un nou concept pe piața culturală a Bucureștiului: Teatru la Castel, parte a seriei de manifestări ”Dinner&Show”. 

Primul eveniment va avea loc în 17 mai, la ora 20:00, la Le Château. Evenimentul va fi unul dublu: odată cu această piesă are loc și debutul regizoral al Magdei Catone, în anul în care artista marchează 35 de ani de activitate neîntreruptă pe scena teatrului românesc.

(w670)

”Cu toții încercăm să părem altceva decât suntem”

Ivona Boitan, cea care a scris ”Neveste de fotbaliști”, a declarat că: ”Este o comedie acidă, la care râzi, dar probabil, sper eu, după ce ajungi acasă, stai și te gândești de ce ai râs. Vorbim de o lume în care noi trăim. Cu toții încercăm să părem altceva decât suntem, încercăm să ne ascundem sub tot felul de artificii. În comedia noastră, e vorba despre operații estetice, dar fiecare are artificiile lui după care se ascunde. Societatea noastră a devenit o societate `Life in plastic, it`s fantastic`, totul este de consum, totul este fast-food, totul este golit de sens și persoanele principale, doamna Cici și domnul Titi, sunt reprezentanții acestei lumi care consumă toate aceste nebunii din interiorul oamenilor. Se va râde! Sunt convinsă că se va râde. Dar eu sper, ca autor, ca oamenii când ajung acasă să-și pună această întrebare: noi de ce am râs? Am râs de știrile pe care le vedem la televizor, am râs de oamenii care ne înconjoară, am râs de toate fetele obsedate de felul în care arată? Și nu e rău să fii obsedat neapărat de felul în care arăți, atât timp cât pui și un conținut în această `arătare`. Despre asta e vorba, forme fără fond”.

(w670)

”Este o comedie care încearcă să educe”

Deși aparent, piesa de teatru ”Neveste de forbaliști” duce direct cu gândul la un stereotip de femeie, Ivona Boitan spune că ”Nu sunt stereotipuri, sunt tipuri. Pe scenă vor apărea tipologii de oameni pe care eu cred că publicul îi va recunoaște și le va da numele din viața reală. Toate aceste personaje din această piesă, cu toate că nu se referă la un anumit om din societatea românească, sunt recognoscibile în x, y și z, pe care noi îi cunoaștem foarte bine. Acesta este sensul dramaturgiei contemporane, se referă la ceea ce trăim acum, la felul în care ne raportăm la ceea ce trăim acum, la răspunsurile pe care încercăm să le aflăm. Este o comedie care încearcă să educe. Întâi omul are răspunsul emoțional de a se simți bine și dacă tu-l atingi în ceva profund din el, el se duce acasă și spune: poate că și eu mă identific cu oamenii ăia.”

Trăiești clipe de amuzament, rămâi poate cu gura căscată, dar pleci absolut îngrijorat și îngândurat că poate chiar tu ești unul din personajele de pe scenă”

Regizoarea piesei, Magda Catone, subliniază că ”În firul povestirii, în felul în care Ivona a scris piesa, a gândit un eșafodaj de transfigurare sau de exorcizare pe care-l propune chiar personajul cel mai limpede și mai curat al piesei, Silvia. Ea propune o situație în care să fie văzut în vitrină ceea ce ne displace, ceea ce e foarte aproape de noi- poate chiar în sinele nostru, în interiorul nostru- și puterea noastră, prin această punere în evidență de a elimina ceea ce nu este bun, ceea ce este imoral. Conflictul piesei este anunțat prin acest personaj. Tot eșafodajul pe care-l creează această piese este înscris într-un mecanism pe care-l descoperi la final, ca într-un policien. Trăiești clipe de amuzament, rămâi poate cu gura căscată, dar pleci absolut îngrijorat și îngândurat că poate chiar tu ești unul din personajele de pe scenă.”

(w670)

Ivona Boitan a precizat: ”Aș putea să poziționez piesa asta ca o reacție de frondă la `Fata de la pagina 5`”

Binecunoscuta actriță Magdalena-Marta Catone ne-a spus ”o taină”: ”Numai voi știți despre asta! Ivona a scris mai multe piese, eu am declarat la un moment dat că am să joc în toate piesele ei și mă țin de cuvânt. Joc deocamdată în trei piese și trei regii de-ale ei și numesc aici `Butoiul cu fericire` și `Sarmale cu dragoste`.”

”Lido” al Bucureștiului

Traian Bădulescu, consultant în turism, a remarcat: ”Când am intrat prima oară aici, la Le Château, anul trecut, m-am gândit că am fost acum mai mulți ani în Paris, la o reprezentație la Lido, fiind invitat de oficiul de turism al Franței, care doreau să ne arate principalele atracții ale Parisului, și văzând Le Château, mă gândeam că ar trebui să fie un Lido al Parisului. Dacă era în Paris, era cel puțin la fel ca Lido. Dacă reprezentațiile erau la Paris, erau renumite pe plan mondial.” 

Ce este ”Dinner&Show”

“Dinner&Show” sau “Dinner Theater” este o formă de divertisment care a cunoscut un succes fulminant în Statele Unite ale Americii și care a ajuns să fie extrem de apreciată și în Europa. Acesta are loc, de obicei, în localuri exclusiviste, care au capacitatea de a asigura spectaculozitatea unei săli de teatru, precum și servicii asociate unui restaurant premium. Mai exact, îl putem asocia cu acel spaţiu unde publicul poate participa la o cină romantică, iar în interior poate fi vizionata şi o piesă de teatru sau un spectacol. Pachetul îmbină latura culturală cu cea gastronomică, ambientul clasic sau modern, cu decorul elegant al piesei de teatru, savoarea preparatelor culinare cu satisfacția întâlnirii cu artişti cu notorietate foarte mare, toate acestea redând spiritul cultural şi prezentarea unor spectacole de calitate, în locaţii alternative, unde teatrul îşi câştigă din ce în ce mai multi adepţi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel