Premieră în chirurgia din România: S-a întâmplat la Spitalul Militar

[] []

15 oct 2016 / 00:01
Salveaza PDF Comentarii

Premieră în chirurgia robotică din România: la Spitalul Militar Central au avut loc primele operaţii de extragere a unor tumori cu ajutorul unei singure incizii, în abdomen, efectuate de un robot de ultimă generaţie dirijat de un chirurg care mânuieşte joystickul.

Sunt intervenţii medicale minim invazive, care reduc timpul de spitalizare, pierderea de sânge şi scad riscul unor infecţii post-operatorii. Robotul a fost cumpărat din fonduri europene.

Medicul Florin Săvulescu operează de 30 de ani în Spitalul Militar Central. În ultimii doi, inclusiv cu ajutorul unui robot. Se aşează la o consolă prevăzută cu joystick-uri, pedale şi imagini tridimensionale, scrie Știriletvr.

Pentru a ajunge să opereze prin această tehnică de înaltă precizie, dr. Săvulescu s-a antrenat mai întâi pe calculator. Apoi, la un centru internaţional unde a operat iniţial pe animale, pentru a stăpânească perfect tehnica. Iar primele operaţii de acest gen le-a făcut la Spitalul Militar din Capitală, sub supravegherea dr. Konstantinos Konstantinidis, pionierul chirurgiei robotice din Grecia şi preşedintele societăţii chirurgiei robotice est-europene.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26