Poze indecente în Sinagoga din Constanța, loc de rugăciune al evreilor. Revoltă în presa din Israel

Indignare uriașă după ce în spațiul public au apărut fotografii indecente făcute în Sinagoga din Constanța, locul de rugăciune al evreilor. 

Comunitate evreiască din Constanța este indignată, după ce o tânără a publicat, pe Facebook, fotografii realizate în Sinagoga din Constanța, de unde au fost preluate de un membru al comunității evreiești.

Sorin Lucian Ionescu, președintele Comunității Evreiești din Constanța, a afirmat, conform Mediafax: ”Suntem indignați. Nu le-a dat nimeni acordul. Au intrat fraudulos. Sinagoga este de un an în custodia Companiei Naționale de Investiții. Am mai pus un lacăt și i-am rugat pe vecinii din zonă, care fac lucrări de reabilitare, să ne alerteze”. 

Aprecierile președintele Federației Comunităților Evreiești pentru respectul acordat de statul român

Aurel Vainer, președinte al Federației Comunităților Evreiești, a intervenit la Digi24, unde a vorbit despre acest subiect, și a explicat că sinagoga ”e predată CNI-ului, care se ocupă cu formalitățile pentru a putea începe lucrările, nu s-au terminat toate licitațiile și contestațiile. Ea este într-un hal foarte rău, dar am convingerea că anul acesta vor începe lucrările de refacere. Fiind în această situație, oameni de diferite feluri au găsit să o exploateze și au găsit să facă poze indecente acolo. E un lucru urât și rău, dar vreau să vă mai spun ceva: suntem singura comunitate evreiască din țările foste socialiste care au moștenit, după căderea comunismului, un număr important de sinagogi. Avem 86 de sinagogi în țară, multe din ele în localități unde nu mai trăiesc evrei de mulți ani. Avem un program foarte ambițios pentru a reface cele mai multe din ele, pentru că sunt dovezi, mărturii. E o treabă grea, dar, cu ajutorul lui Dumnezeu și a statului român care ne-a ajutat foarte mult... lucrurile se găsesc în mâna CNI-ului. În Dobrogea, există o singură sinagogă funcțională, la Tulcea, pe care am refăcut-o și am redat-o acum trei ani în utilizare și are mare căutare în zonă. Dacă am reuși, cu ajutorul CNI-ului, să obținem cât mai repede această sinagogă ar fi un gest de restitutio față de istorie”. 

Subiectul a intrat în atenția presei evreiești, fiind dezbătut în The Jerusalem Post, The Times of Israel sau Jewish Telegraphic Agency.

Sinagoga din Constanța este construită în anul 1911 în stil maur și a ajuns o ruină după ce fost lăsată în paragină de peste 20 de ani. Imobilul aparține Comunității Evreiești din Constanța și a fost predat în 2018 Companiei Naționale pentru Investiții în vederea restaurării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel