Pesta porcină. Nou focar descoperit

Al cincilea focar de pestă porcină din judeţul Buzău, din localitatea Amara, ar fi fost cauzat de aducerea virusului din judeţele Ialomiţa sau Brăila, a anunţat, într-o şedinţă a Centrului Local de Combatere a Bolilor, conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău.

În judeţul Ialomiţa au fost depistate în ultimele zile 17 cadavre de porci mistreţi infectaţi cu virusul PPA.

"Este vorba de un focar de mici dimensiuni confirmat, animalul bolnav provine dintr-o gospodărie situată la 300 de metri de un focar confirmat în urmă cu 16 zile, porcul a fost eutanasiat, dar considerăm că virusul nu a ajuns din localitate, ci a fost adus din judeţele Ialomiţa sau Brăila, de aceea considerăm că cei 39 de porci din zona de risc să nu fie eutanasiaţi", a declarat directorul DSVSA Buzău, Marijan Milea.

Potrivit sursei citate, virusul ar fi fost adus de pescari din judeţul Brăila, paznici la Balta Amara, sau de porci mistreţi din judeţul Ialomiţa.

"În spatele casei există un mic ponton, bărbatul se ocupă cu transportul paznicilor de la baltă şi, conform declaraţiilor soţiei, ar fi hrănit porcul şi cu peşte primit de la aceştia", a spus Milea.

La rândul său, directorul adjunct al DSVSA Buzău, Ciprian Botezatu, a menţionat că, în ultimele zile, de la Prefectura Ialomiţa s-a primit "notificarea depistării de 17 cadavre de porci mistreţi pozitivi proveniţi din mediul silvatic".

"Iniţial a fost vorba de 10 cadavre de mistreţi, ulterior a mai sosit o notificare cu alţi şapte mistreţi cu virusul pestei porcine africane depistaţi într-un fond de vânătoare limitrof judeţului Buzău", a spus Botezatu.

Totodată, conducerea DSVSA Buzău a solicitat punerea la dispoziţie a unei ambarcaţiuni pentru cercetarea amănunţită a zonei Bălţii Amara, unde ar putea fi găsite cadavre de mistreţi infectaţi cu virusul pestei porcine africane.

În judeţul Buzău, în ultimele două luni au fost confirmate cinci focare de PPA în localităţile Pănătău, Lunca, Puieşti şi, două, în satul Amara - comuna Balta Albă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel