Situl istoric de la Machu Picchu a fost închis de autoritățile din Peru.
Peru și-a închis faimosul sit istoric Machu Picchu pe fondul protestelor antiguvernamentale, în timp ce Uniunea Europeană a condamnat răspunsul poliției la tulburările mortale ca fiind „disproporționat”.
„Închiderea rețelei de trasee incașe și a cetății Machu Picchu a fost dispusă din cauza situației sociale și pentru a menține siguranța vizitatorilor”, a declarat Ministerul Culturii într-un comunicat sâmbătă.
Închiderea cetății Inca a survenit în momentul în care oficialii au anunțat că un alt protestatar a fost ucis, ceea ce a dus la numărul total de morți la 45 de protestatari și un ofițer de poliție. Manifestanții au ieșit în stradă la începutul lunii decembrie, cerând demisia noului președinte peruan Dina Boluarte.
În ultimele zile, manifestanții au sfidat în mod repetat declarațiile de stare de urgență în regiunile afectate de violență pentru a ieși în stradă.
UE a condamnat răspunsul guvernului la tulburări, spunând că poliția a folosit „forță disproporționată” împotriva protestatarilor.
„UE solicită guvernului și tuturor actorilor politici să ia măsuri urgente pentru a restabili calmul și pentru a asigura un dialog incluziv cu participarea societății civile și a comunităților afectate, ca cale de ieșire din criză”, a declarat UE într-un comunicat.
Protestele au fost cauzate de încercarea eșuată a fostului președinte Pedro Castillo, în decembrie, de a dizolva Congresul și a guverna prin decret, o mișcare condamnată de curtea constituțională drept o „lovitură de stat”. După înlăturarea lui Castillo și arestarea ulterioară, vicepreședintele de atunci Boluarte a devenit președintele din Peru.
Înainte de închiderea de sâmbătă a orașului Machu Picchu – cele mai emblematice ruine rămase din secolul al XV-lea – serviciile feroviare către sit au fost suspendate după ce calea de acces a fost deteriorată de către demonstranți.
Suspendarea a lăsat 400 de persoane, inclusiv 300 de străini, blocate în orașul Aguas Calientes, la marginea sitului Patrimoniului Mondial UNESCO, unii pledând să fie evacuați.
„Nu știm dacă ne va prelua un tren. Toți turiștii de aici stau la coadă pentru a se înregistra” pentru evacuare, a declarat turistul chilian Alem Lopez pentru agențiile de presă AFP.
Între timp, ministrul turismului, Luis Fernando Helguero, a spus că unii turiști au ales să meargă pe jos până la Piscacucho, cel mai apropiat oraș de Machu Picchu cu conexiune rutieră.
El a adăugat că călătoria „durează șase ore sau mai mult și foarte puțini oameni se pot încumeta”, conform Al Jazeera.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu