Patru persoane, printre care şi un copil sub doi ani, blocaţi cu maşina pe munte, în zăpadă. Salvamontiştii intervin de urgenţă

Facebook Salvamont Romania
Facebook Salvamont Romania

Mai mulţi turişti au rămas blocaţi cu maşina în zăpadă când mergeau spre Cabana Cozia. 

"Acțiune în derulare a salvamontiştilor din cadrul serviciului Salvamont al Consiliului Județean Valcea pentru a recupera 4 persoane, între care și un copil de un an și 7 luni, rămase cu autoturismul blocat în zăpadă pe drumul către cabana Cozia din masivul cu același nume.

La coborârea din munte salvamontiștii au îndrumat și alte mașini să se întoarcă și să nu se expună riscului de a rămâne înzăpeziți în timp de noapte", au scris cei de la Salvamont pe Facebook. 

Sfaturi pentru turişti dacă sunt martorii unui accident pe munte 

"Pentru că în ultimii ani înregistrăm o creștere îngrijorător de mare de a numărului de accidente pe munte vă prezintă câteva măsuri pe care să le întreprindeți dacă sunteți martor la un incident soldat cu victime, accidentate sau cu starea de sănătate afectată:

• Nu intrați în panică.

• Protejați victima prin marcarea locului accidentului, dacă acesta se află în pe un traseu pe care se coboară în viteză cu schiurile, bicicleta sau vehicule offroad, prin amplasarea unui marcaj vizual în formă de ”X”, amplasat în amonte, la distanță suficientă cât să poată avertiza coborâtorii despre accident.

• Anunțați echipa Salvamont prin apel telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Național SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725826668).

• Nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți nimănui să facă acest lucru, decât dacă victima se află sub influența directă a unui factor de risc care îi pune viața în pericol sau îi provoacă afecțiuni medicale imediate. Orice pacient care, după un traumatism, prezinta dureri sau alterarea stării generale trebuie tratat ca având un posibil traumatism la nivelul coloanei vertebrale, necesitând imobilizare și transport adecvat. Nu permiteți “binevoitorilor” sau “salvatorilor de ocazie” să miște sau să transporte pe brațe, târâș, în spate sau cu mijloace improvizate victima.

• Daca victima este inconștientă, deschideți-i căile aeriene (aceasta se realizează prin subluxația mandibulei-ridicarea acesteia de la nivelul unghiului sau posterior- de lângă ureche ; !!! nu „basculați” spre spate capul victimei !!! ) și verificați timp de 10 secunde dacă respiră, prin observarea mișcărilor toracelui; dacă nu respiră, efectuați resuscitare cardio-pulmonară (masaj cardiac extern în ritm de aprox. 100 de compresii/ minut;

• Atenție, datorită pericolului infectării cu Covid 19 rămâne la latitudinea Dumneavoastră dacă decideți să vă expuneți riscului infestării și, faceți sau nu, respirație gură la gură (protocoalele nu mai recomandă acest lucru), executând un raport de 30:2 compresii toracice - ventilații. Folosiți telefonul pe speaker, pentru a avea mâinile libere și urmați indicațiile primite din dispeceratul medical !

• Discutați cu victima și observați dacă este coerentă în exprimare. Observați dacă prezintă hemoragii puternice, care reușesc să treacă prin echipament. Identificați locul hemoragiei și faceți compresie (de preferință cu comprese sterile, dacă aveți la îndemână). Daca hemoragia este abundenta si nu se oprește, aplicați un garou deasupra leziunii (anunțați dispeceratul medical despre acest lucru). Evitați sa intrați in contact direct cu sângele pacientului !

• Nu încercați să aduceți în poziție anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziția acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau care pot fi fatale.

• Protejați termic persoana accidentată (acoperire cu haine, sac de dormit, folie „Sirius”), discutați permanent cu ea, urmăriți o eventuală schimbare a stării de conștiență, a respirației, a culorii tegumentelor și buzelor și așteptați până sosesc echipele Salvamont.

• Pe toată perioada acordării primului ajutor purtați masca de protecție individuală, după contactul cu victima spălați-vă din abundența pe mâini cu o substanță dezinfectanta sau cu apa și săpun .

Nu uitați, echipele Salvamont sunt singurele structuri care dețin competența legală, personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale sau traumatice", transmit salvamontiştii pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel