Urmărește emisiunea live


Patriarhul Maksim al Bulgariei a încetat din viață

Patriarhul Bulgariei, Maksim, cel mai bătrân oficial ortodox din Europa, a decedat marţi dimineaţa la vârsta de 98 de ani, a anunţat Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare, într-un comunicat.

 Într-o declaraţie pentru postul public de radio BNR, mitropolitul Nikolai le-a cerut bulgarilor "să se roage pentru sufletul patriarhului Maksim", Marin Minkov pe numele său de familie.

 Ales la conducerea Bisericii Ortodoxe Bulgare la vârsta de 56 de ani, în 1971, în perioada dictaturii comuniste, el a fost timp de 40 de ani cel mai înalt demnitar religios ortodox din Bulgaria.

 În anii '90, după prăbuşirea comunismului în Europa de Est, el s-a confruntat cu o tentativă de secesiune din partea demnitarilor religioşi reformişti, care au numit un patriarh "altenativ". Reformiştii îi reproşau  "pasivitatea", chiar "complezenţa" sa faţă de regimul comunist. Partidul Comunist, deşi promova ateismul, tolera religia cu condiţia ca bisericile să admită preeminenţa puterii comuniste.

 Puţin câte puţin, până în 2001, cu susţinerea fostului rege al Bulgariei, Simeon de Saxa-Coburg, premier în perioada respectivă, el a reuşit să reconstituie unitatea Bisericii Ortodoxe Bulgare, la care aderă 80 la sută dintre cei 7,4 milioane de locuitori ai ţării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel