Partidul lui Băsescu, ultima mutare pentru eliminarea unui monopol

Mişcarea Populară, partidul condus de fostul președinte Traian Băsescu, propune, printr-un proiect de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar, eliminarea 'monopolului' CNAS la contractarea serviciilor din pachetul de bază prin introducerea sistemului 'mutualist' în care membrii aderenţi să aibă posibilitatea de a controla activitatea asiguratorilor de sănătate.

'În acest sens, cele 42 de case de asigurări de sănătate judeţene se vor transforma în 10-12 asociaţii mutuale de asigurări de sănătate. Acestea vor fi structuri asociative, non-profit, formate din membrii care depun o adeziune la statutul societăţii mutuale de asigurări de sănătate şi care sunt implicaţi activ în administrarea acesteia. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate se transformă Autoritatea Naţională de Reglementare a Asigurărilor Obligatorii de Sănătate', explică Mişcarea Populară, într-un comunicat.

MP propune ca pachetul de servicii de sănătate de bază să fie redefinit pentru acoperirea costurilor pentru patologiile cu risc funcţional/vital şi costuri ridicate, în urma unei analize de evaluare a tehnologiilor medicale, bazată pe dovezi ştiinţifice obiective şi pe evaluarea cost-eficacităţii şi a impactului bugetar al serviciilor, realizată de nou-înfiinţata Agenţie Naţională de Management al Calităţii în Sănătate.

Cum argumentează MP

'Se va asigura aplicarea consecventă a principiului de solidaritate prin eliminarea tuturor categoriilor de populaţie care sunt asigurate fără plata contribuţiilor, cu excepţia copiilor. Toţi cetăţenii trebuie să contribuie, direct sau indirect, la fondul de asigurări de sănătate. Pentru categoriile defavorizate, plata contribuţiilor va fi suportată indirect, de la bugetul de stat. Asiguratorii privaţi care îndeplinesc o serie de condiţii speciale de eligibilitate (inclusiv un număr minim de asiguraţi) vor putea să contracteze servicii din pachetul de bază în sistemul asigurărilor obligatorii de sănătate. Asigurările facultative de sănătate vor fi stimulate prin acordarea deductibilităţii fiscale pentru angajat şi pentru angajator, contribuind la atragerea de fonduri suplimentare în sistemul de sănătate', arată Mişcarea Populară.

[citeste si]

MP propune şi modificarea formei de organizare a spitalelor prin transformarea acestora în organizaţii de sănătate autofinanţate, fără scop patrimonial, aflate în proprietatea unor instituţiilor publice, cu autonomie financiară şi managerială, dar şi cu o responsabilitate crescută, prin care se asigură aplicarea conceptelor moderne de autoguvernare spitalicească. 'Proiectul implementează în acest fel recomandările repetate ale Băncii Mondiale şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii propuse în studiile şi analizele succesive ale sistemului spitalicesc din România', susţine Mişcarea Populară.

Potrivit proiectului MP, spitalele vor putea să încheie astfel concomitent contracte de furnizare de servicii de sănătate cu unul sau mai mulţi asiguratori de sănătate, dar şi contracte de colaborare cu alţi furnizori de servicii de sănătate, asigurând integrarea orizontală şi verticală a furnizării de servicii de sănătate. Proiectul de lege prevede constituirea şi instituţionalizarea unui sistem de asigurare a calităţii serviciilor de sănătate care le va evalua şi îmbunătăţi, va menţine şi va creşte satisfacţia şi siguranţa pacientului, va eficientiza cheltuirea fondurilor în sistemul de sănătate.

MP vrea înființarea ANMCS. Ce atribuții ar avea

În acest scop, MP propune crearea Agenţiei Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), rezultată prin reorganizarea Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), ca o structură autonomă, care va asigura implementarea sistemului de management al calităţii la nivelul întregului sistem.

ANMCS va prelua, conform proiectului de lege, responsabilităţile actuale ale CoNAS, va asigura elaborarea standardelor de calitate a serviciilor medicale, precum şi implementarea mecanismelor de evaluare a tehnologiilor medicale, va asigura evaluarea externă a calităţii serviciilor medicale, a furnizorilor de servicii de sănătate şi a practicii profesionale.

De asemenea, ANMCS va pune la dispoziţia decidenţilor din sănătate informaţiile necesare elaborării politicilor în domeniu şi va asigura feed-back-ul asupra deciziilor în sistemul sanitar. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel