EXCLUSIV  Paradoxul Guvernului Grindeanu și creșterea economică. "Această tendință este contraproductivă"

FOTO AGERPRES
FOTO AGERPRES

România a avut cea mai mare creștere economică din UE în primul trimestru din 2017.

România a înregistrat cel mai semnificativ avans dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, cu o creștere a PIB-ului de 5,6% în primul trimestru din 2017 comparativ cu perioada similară din 2016.

Despre acest subiect, Sorin Grindeanu spunea: "Creşterea economică de 5,7% înregistrată în primul trimestru al anului 2017, comparativ cu primul trimestru din 2016, este o confirmare a faptului că măsurile luate de Guvern sunt cele corecte. Pentru 2017, ne-am propus să atragem fonduri europene consistente în economia românească, respectiv 5,2 miliarde euro. Totodată, monitorizez personal, prin întâlniri de lucru săptămânale, îmbunătăţirea colectării şi combaterea evaziunii fiscale. Sunt pârghii prin care susţinem ritmul de creştere economică, astfel încât evoluţia economiei să fie resimţită în viaţa de zi cu zi a românilor".

Apoi, Victor Ponta era de părere că această creștere economică i se datorează atât lui, cât și lui Sorin Grindeanu.

"Eu cred că e meritul meu, în primul rând, pentru că am guvernat foarte bine, am făcut un Cod fiscal foarte bun. E meritul Guvernului Cioloş, că nu a stricat prea multe, şi e meritul Guvernului Grindeanu că reuşeşte, deşi are atâtea moaşe copilul, să se ocupe de copilul economie bine. Cu cât îl lasă moaşele mai mult, cu atât o să aibă succes mai mare", declara Victor Ponta. "Moașele" la care se referea erau președintele Klaus Iohannis și șeful PSD, Liviu Dragnea.

Între timp, Guvernul Grindeanu a fost demis, iar Remus Borza, deputat ALDE, spunea că nu poate să pună umărul la demiterea unui Executiv care și-a făcut treaba.

"Am votat la vedere, conform directivelor partidului. Și, evident, am votat împotriva moțiunii de cenzură. Nu am găsit niciun temei sau un argument rezonabil și rațional pentru care să demitem un guvern pe care tot noi l-am pus în urmă cu cinci luni, să trimitem acasă un guvern care și-a făcut datoria față de țară, un guvern care a performat. Să nu uităm totuși rezultatele spectaculoase la 5 luni de zile, cea mai mare creștere economică din Europa — 5,7%, de 3 ori mai mare decât media la nivel european.

Guvernul ăsta Grindeanu atât de detestat astăzi și de indezirabil pentru unii a creat totuși în 5 luni 110.000 de locuri noi de muncă. Avem cea mai mică inflație din Europa 0,4%, un ritm foarte bun în ceea ce privește investițiile străine la 5 luni — 1,5 miliarde de euro și evident cea mai mică rată a șomajului în ultimii 20 de ani", a spus Remus Borza.

Întrebat la DC News Live dacă această creștere economică nu i se datorează și Guvernului Grindeanu - proaspăt demis - senatorul Șerban Nicolae a spus că este un cumul de factori.

"Este un complex de factori conjuncturali. Acea decelare care a generat un lucru pozitiv, cum este creșterea economică, trebuie făcută cât se poate de transparent. Poate sunt lucruri bune rămase din vechea guvernare, poate sunt lucruri bune ca urmare a măsurilor de pe vremea lui Victor Ponta. Această tendință absolutistă de a-ți asuma toate meritele este contraproductivă. Mai important este să vedem ce anume determină o constantă a creșterii economice și cum anume transferi acea creștere economică în zona de bunăstare a populației. Degeaba îi spui cetățeanului: 'avem creștere economică, tu trăiești la fel de bine sau de rău ca înainte' ", a zis senatorul PSD.

Răspunsul integral îl găsiți la minutul 54:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel