Orban, declarațiile zilei. Transcript 19 iulie

Ludovic Orban
Ludovic Orban

Transcrierea declarațiilor susținute de președintele PNL, Ludovic Orban, în Parlament, 19 iulie:

"Ieri, Partidul Național Liberal a obținut două noi victorii la Curtea Constituțională. Deși reprezentăm în urma votului dat în decembrie 2016 doar 20% din Parlament și ne luptăm cu o majoritate parlamentară care are 63%, care a sistat dezbaterile, care încalcă orice fel de procedură, care abuzează prin toate pârghiile pe care le are la dispoziție pentru a-și impune voința, de cele mai multe ori o voință contrară interesului general al României, noi am folosit de multe ori pârghia constituțională pe care o avem la dispoziție, si anume atacarea proiectelor de legi la Curtea Constituțională.

Din cauza modului bizar prin care se elaborează proiectele de legi pe genunchi, in grupuri informale de nespecialiști,  la presiunea unor grupe de presiune foarte multe legi  sunt profund neconstituționale, încalcă extrem de multe prevederi ale unor tratate internaționale la care Romania este parte, încalcă foarte multe prevederi ale Curții Constituționale.

Ieri am obținut două victorii si jumătate. După cum bine știți, PSD-ul vrea sa readucă sistemul de educație din Romania la perioada comunistă.  Se instituie un monopol al unei edituri de stat, editura didactică și pedagogică și să impună manual unic. Își dorește lucrul acesta dintr-un motiv foarte simplu. Să ideologizeze programa școlară, conținutul programelor școlare în foarte multe domenii. Să nu mire pe nimeni daca în cazul în care până la urmă își acest obiectiv ori o să ne trezim cu poza lui Dragnea pe prima pagină al fiecărui manual școlar, ca pe vremea lui Ceaușescu. Să nu mire pe nimeni dacă in manualul unic pe care vrea să îl elaboreze Dragnea o să vedem că Marea Unire nu a fost săvârșită de Regele Ferdinand și de Partidul Național Liberal, ci a fost săvârșita probabil de alți actori, nu e exclus ca PSD să își aroge și această mare realizare.

Partidul Național Liberal este categoric împotriva acestui control impus de  PSD prin intermediul si prin intermediul monopolului editurii didactice și pedagogice și prin manualului unic.  Susținem în continuare generarea manualelor in regim de competiție, de furnizori privați, care sunt mult mai creativi, mult mai inteligenți, mult mai apropiați de toate evoluțiile care se petrec în diferite discipline si au capacitatea să realizeze manuale mult mai bine adaptate nevoilor și cerințelor elevilor. Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Legea manualului unic. Este a doua lege în domeniu pe care am atacat-o la Curtea Constituțională  și Curtea Constituțională a declarat legea neconstituțională.  Evident, ne vom bate în continuare să împiedicăm revenirea la acest sistem  dăunător unei societăți democratice și dăunător la urma urmei copiilor noștri care nu cred ca vor avea capacitatea de a face performanță dacă o să învețe după manuale unice construite de miniștrii analfabeți ai PSD-ului, cum este actualul ministru al Educației și cum a fost de altfel și cel de dinainte „ genunche”.

 De asemenea, am reușit o mare victorie și anume aceea că a fost declarată neconstituțională Legea Fondului Suveran de Investiții. Este cel mai mare jaf pus la cale de PSD. Fondul Suveran de Investiții este un fond care este constituit având la bază acțiunile deținute de stat ale celor mai profitabile companii din România la care statul este acționar.

 Iată câteva motive de ce vor să facă acest fond suveran de investiții. Au redus din cauza cheltuielilor sociale si  subvențiile exagerate pe care le-au generat în buget, din cauza creșterii costurilor cu personalul, din cauza creșterii unor costuri care nu generează beneficii pentru societate în ansamblu, ci numai pentru anumite categorii privilegiate. Nu mai sunt bani de investiții și ca să se poată realiza investiții trebuie sa crească deficitul bugetar, ori este evident ca țară a Uniunii Europene noi nu avem voie să depășim un anumit deficit. Ce vor să facă ei? Vor să facă niște investiții. Din ce bani or să facă aceste investiții? Foarte simplu. Din bani care sunt obținuți punând ca garanții societățile deținute de stat la cele mai profitabile companii. Este evident când te uiți ce vor să facă cu banii, vor să facă drumuri, spitale,  vor să facă tot felul de investiții care nu îți aduc niciun ban,  iar toți banii cheltuiții nu vor putea fi recuperați. Iar la scadența titlurilor de valoare care vor fi emise, în momentul in care nu vor putea acoperi si nu vor putea rambursa sumele de bani pe care nu le-au împrumutat girând cu acțiunile societăților, toți cei care i-au împrumutat or să se îndrepte împotriva societății. Deci se va produce o privatizare ostilă care cred că deja este pusa la cale , prin care anumiți clienți ai PSD-ului vor putea sa dobândească prin acest mecanism pachetul majoritar de acțiuni la cele mai profitabile companii de stat. Toate investițiile care vor fi realizate din fondul suveran de investii nu vor trebui să respecte procedurile de achiziție, pentru ca fondul suveran de investiții l-au scos din categoria autorităților care trebuie să respecte legislația achizițiilor publice și evident că vor prădui aceste lucrări la toate companiile clientelare pe care le-au construit de-a lungul timpului, care evident vor face lucrări de mântuiala decât sa contribuie la creșterea costurilor acestor lucrări.

 O alta consecința negativă pe care o va avea este aceea că tot se va depăși deficitul bugetar, pentru că până la ora actuală Eurostat nu și-a dat acordul  pentru ca acest fond suveran de investiții să fie în afara bugetului consolidat. Dacă aceste cheltuieli vor fi introduse în bugetul  general consolidat, practic ei înființează fondul suveran de investii degeaba sau nu chiar degeaba că tot or să se apuce să prăduiască  niște bani. Este clar că această escrocherie este un jaf cu premeditare pus la cale de PSD care trebuie umbrit cu orice preț, pentru că altfel ne vom trezi peste câțiva ani că nu mai avem nicio companie profitabilă la care statul să dețină acțiuni majoritate și ne vom trezi cu o grămadă de datorii care au fost făcute de administratorii iresponsabili care vor gestiona toate aceste resurse ale statului în afara oricărui fel de control public. Din fericire și Legea privind înființarea Fondului Suveran de Investiții a fost declarată neconstituțional de Curtea Constituțională, este adevărat pe chestiuni de procedură, pe motiv ca nu era necesară lege și că se poate face prin hotărâre de Guvern.

La ora actuala am dat dispoziție Comisiei juridice a Partidului Național Liberal să fie pregătită ca în cazul în care ei vor persista în această intenție frauduloasă de a jefui companiile de stat, în cazul în care vor încerca hotărâre de Guvern să atacăm în contenciosul administrativ această hotărâre de înființare și de asemenea să invocăm excepții de neconstituționalitate în cursul procesului, pentru a determina Curtea Constituțională să se pronunțe și asupra motivelor de fond de neconstituționalitate.

 Am mai înregistrat un semn de succes, pentru că,  ieri, CCR, a decis sa amâne dezbaterea sesizării Partidului Național Liberal și a partenerilor noștri din opoziție privitoare la Codul de Procedură Penală. Este foarte importantă această amânare până la data de 25 septembrie. După cum bine știți, tot Partidul Național Liberal, prin diplomația la nivel european am reușit sa sesizam Comisia de la Veneția și o să existe timpul necesar ca să se pronunțe asupra tuturor modificărilor care au fost aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

 De asemenea există și sesizările președintelui României, atât la Codul Penal cât și la Codul de Procedură Penală și asemenea am înțeles că există și sesizare din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție.

 E din ce în ce mai clar că PSD face praf economia românească. Toate datele de pe primele 5 luni indică acest lucru. Avem cea mai mare inflație din Europa. Practic orice aparentă creștere de venit pentru cetățenii români este erodată puternic de această inflație, care in realitatea este mai mare de 5,4% de cât a dat INS-ul, pentru că cele mai mari creșteri de prețuri au avut loc la exact acele produse și servicii care fac parte din coșul zilnic al oamenilor. În realitate erodarea puterii de cumpărare din cauza inflației este de aproximativ 9-10%. Ratele la dobânzi în mod evident au luat-o razna complet. Leul este într-o cădere continuă. Deficitul balanței comerciale a crescut cu încă 400 de milioane față de deficitul de anul trecut  care a fost de 13,2 miliarde de euro, plus încep sa apară semnale referitoare la încetinirea creșterii economice.

 Gândiți-vă că pe primul trimestru al anului 2018 nu am avut creștere economică în raport cu ultimul trimestru al anului 2017. Se știe foarte clar că dacă două trimestre consecutive economia nu crește se poate declara recesiune. Mai mult decât atât, pe analiza tuturor parametrilor se vede înrăutățirea tuturor parametrilor economici care de fapt vot afecta pe termen lung dezvoltarea economică.  De asemenea sunt date care țin de creșterea gradului de îndatorare. Datoria României a crescut cu 2,5 miliarde în primele 5 luni ale anului și nenorocirea este că și structura datoriei  au scăzut ponderea datoriilor pe termen lung. Se vede clar că atât statul cât și companiile nu mai apelează la credite pe termen lung ci apelează la forme de finanțare pe termen scurt, ceea ce se traduce de fapt că nu se împrumută ca să facă investiții, ci se împrumută pentru consum. Tragem un semnal de alarmă extrem de serios că daca Guvernul nu se trezește din beția puterii și a cheltuielilor nesăbuite și a atitudinii sistematice de distrugere a capitalului,  atât a capitalului autohton cât și a capitalului străin,  Romania riscă sa intre in recesiune economică, riscă să intre în criză.

 Partidul Național Liberal este primul partid care a adoptat un cod de integritate, iar acest cod de integritate a și fost respectat. Gândiți-vă că atât eu, cât și Vasile Blaga, cât și Dan Motreanu, în momentul în care am fost trimiși în judecată, ne-am retras din funcții si nu am mai candidat până la achitare, evident. În momentul achitării normal că fiecare și-a reluat activitatea politică. De asemenea, noi avem un proiect de lege care exact asta spune. Interdicția de a ocupa funcția de președinte, de parlamentar, exact ca în cazul primarului. Știți bine că dacă un primar este condamnat își pierde mandatul, și dacă este condamnat cu suspendare. Ca și în cazul aleșilor locali să se aplice această prevedere și în cazul celor care ocupă funcții de conducere. Partidul Național Liberal a dovedit prin acțiunea sa publică că sprijină corectitudinea și integritate în exercitarea funcțiilor publice.

 (Revine Crin Antonescu în viața politică?)

 Întrebați-l pe el.  Întotdeauna mă bucur când îl vad, mai ales că îl văd mai rar pentru că stă mai mult la Bruxelles.

 (Ce ați discutat cu primarii? Ce v-au spus referitor la colaborarea cu autoritățile locale, cu problemele pe care le au?)

 Colaborare destul de dificilă. Din păcate PSD consideră că banii publici ar fi banii lor de acasă. Banul public trebuie alocat pe proiecte în funcție de niște criterii obiective, criterii de eficiență, nu în funcție de bunul plac al unui președinte de consiliu județean sau altui demnitar psd-ist. Primarii noștri sunt antrenați în lupta cu comportamentul abuziv al celor din PSD, și întotdeauna au proiecte bune.

 (Ce părere aveți despre plafonarea prețului la gaze?)

 Populism ieftin care se va întoarce împotriva cetățenilor și împotriva economiei.

 (În contextul Consiliului Național presa centrală, Digi24, a vorbit despre o strângere de semnături În interiorul partidului legat de organizarea unui Congres)

 Nu am cunoștința de așa ceva și mă îndoiesc că se întâmplă, pentru că în general comunic cu membri de partid pe toate nivelele. Dacă s-ar întâmpla aș ști. Sunt speculații. Mai ales după ce am depus sesizare împotriva lui Dragnea și a lui Dăncilă  s-a stârnit un război informațional bazat în proporție de de peste 90%  de știri false, care nu sunt asumate de nimeni. Este o fabrică de știri pe surse care nu au nicio legătură cu realitatea din interiorul partidului. Ca atare, eu cred ca lucrul acesta se va vedea la Consiliul National și că toată povestea cu contestarea mea sunt niște povesti de adormit copii, pentru că în realitate Partidul Național Liberal a crescut. Este singurul partid care a crescut cu aproape 10 procente. Astăzi, in sondajele serioase, este între 28-30%. Partidul National Liberal este poziționat corect și a devenit principalul inamic al PSD-ului și partidul care chiar reușește în multe situații să blocheze inițiativele nocive ale PSD-ului sau să le întârzie. De asemenea, Partidul National Liberal este într-o poziție cu mari șanse de a câștiga viitoarele alegeri prezidențiale, locale și parlamentare.

 (Revenirea lui Crin Antonescu și a lui Blaga este tot un fake news?)

 Este fake news. Nimeni nu știe ce am discutat cu domnul Antonescu. Pentru ca nici eu nici domnul Antonescu nu avem obiceiul să povestim ce discutăm între patru ochi. Fără ca eu sau domnul Antonescu să povestim ceva pe tema asta au apărut niște știri inventate.

 (Revenirea lui Vasile Baga în politică nu este un fake news)

 Nu este un fake news. Este o revenire normală.  S-a retras din funcția de co-președinte și nu a candidat la Parlamentul României. S-a retras din prim-planul scenei politice. Exact ca și mine. În momentul în care a fost achitat este normal că a revenit.

 ( Despre listele pentru alegerile europarlamentare?)

 Nu am ce să vă spun. Au apărut până acuma nu știu câte liste, în condițiile în care noi nu am stabilit criteriile, nu am stabilit procedura și nici nu a început depunerea oficială de candidaturi. Pe 4 august stabilim criteriile, procedura, calendarul. În funcție de hotărârea adoptată de Consiliul Național va începe procedura de depunere a candidaturilor, după procedura de depunere a candidaturilor va urma o campanie internă după care se va lua decizia, probabil tot în Consiliul Național, de stabilire a listei.

( Dar de principiu, pe lângă criterii specifice, criteriile de integritate rămân valabile?

Acelea sunt parte integrantă. La nivelul  Parlamentului European trebuie să avem foarte mare grijă pentru că practic, parlamentarii pe care îi va trimite PNL la Bruxelles, în Parlamentul European sunt parlamentari care au cea mai mare șansă de a influența deciziile de la Bruxelles, în favoarea României, pentru că suntem membri respectați și apreciați ai Partidului Popular European, dreapta europeană, care se află la putere, care este cel mai puternic partid din Parlamentul European și care la ora actuală deține președinția Comisiei Europene, președinția Parlamentului European și președinția Consiliului European.

( Dumneavoastră sunteți pe listă?) 

Am fost întrebat. Sunt mulți care mi-au cerut să candidez, nu am luat o decizie. Când voi lua o decizie o voi anunța public.

(O mulțime de analiști politici nu sugerează, ci chiar spun verde în față că opoziția dv. e chiar normală, dar că nu aveți nicio voce de opoziție bazată pe proiecte)

 Programele de guvernare se prezintă în anii electorali. Până în anii electorali, când oamenii sunt puși în fața alegerii în funcție de program, practic misiunea noastră esențială este să împiedicăm să se producă răul pentru România. Sigur că pe lângă asta avem o mulțime de proiecte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel