Orban: Încrederea în Justiţie nu va putea fi recuperată până când cazuri ca 10 August nu îşi vor găsi vinovaţii

Orban: Încrederea în Justiţie nu va putea fi recuperată până când cazuri ca 10 August nu îşi vor găsi vinovaţii
Orban: Încrederea în Justiţie nu va putea fi recuperată până când cazuri ca 10 August nu îşi vor găsi vinovaţii

Dosarul '10 August', după cel al Revoluţiei sau al Mineriadei, arată măsura în care partea responsabilă din Justiţia românească nu este capabilă să facă dreptate oamenilor care au fost victimele represiunii, afirmă preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PNL Ludovic Orban. 

'Au trecut 3 ani de la represiunea din 10 August şi încă nimeni nu a fost pedepsit pentru agresiunile împotriva celor care au manifestat paşnic. Nu pot accepta faptul că oamenii care au ieşit în stradă pentru a apăra democraţia şi statul de drept au ajuns batjocura unui regim retrograd şi toxic condus de PSD, fără ca nimeni să plătească. Nu pot uita nici faptul că unii au plătit cu viaţa pentru curajul de a protesta şi de a contesta acţiunile puterii politice, cum a fost cazul colegului nostru Ilie Gâzea', a scris Orban, marţi, pe Facebook.

În opinia sa, 'încrederea în sistemul judiciar nu va putea fi recuperată pe deplin până când astfel de cazuri (...) nu îşi vor găsi vinovaţii'.

'Dacă suntem cinstiţi cu noi, nu putem să nu realizăm faptul că încrederea în sistemul judiciar nu va putea fi recuperată pe deplin până când astfel de cazuri, care au fost în văzul nostru, al tuturor, nu-şi vor găsi vinovaţii. Pentru acest lucru este nevoie de voinţă reală, iar noi, la momentul preluării guvernării, am făcut ce a ţinut de noi pentru a facilita ancheta prin desecretizarea raportului privind evenimentele din 10 August. Mai este necesar şi ca cei care sunt responsabili de finalizarea acestui dosar să aibă voinţa suficientă, să-şi facă treaba şi să-l ducă la capăt', subliniază Orban. 

Dosarul 10 august. Stelian Ion: Am așteptarea unei anchete corecte, rapide și în urma căreia să aflăm adevărul foarte clar

Ministrul Stelian Ion și-a exprimat convingerea că dosarul 10 august va fi anchetat cu rapiditate și corectitudine.

Stelian Ion, ministrul Justiției, a vorbit, la 3 ani după dosarul 10 august 2018, despre ancheta evenimentelor de atunci:

„Am așteptarea unei anchete corecte, rapide și în urma căreia să aflăm adevărul foarte clar în dosarul 10 august.

Cred că suntem la limita noțiunii de durată rezonabilă de soluționare a acestui dosar. Trei ani de zile în care opinia publică a așteptat o soluție în acest caz reprezintă o perioadă lungă de timp și există o dezamăgire legată de faptul că s-a poticnit acest dosar.

În acest moment, dosarul este redeschis și se află la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde se judecă solicitări prin care se cere să se constate că s-a tergiversat soluționarea dosarului.

Dacă instanța va considera că s-a depășit durata rezonabilă, se va stabili o bornă în timp până când ar trebui să se finalizeze acest dosar.

Am convingerea că dosarul 10 august nu va avea soarta altor dosare, precum al Mineriadei sau al Revoluției, și vom putea afla curând adevărul.“, a precizat ministrul Stelian Ion.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel